Mam słabość do czekolady :-) Nie kryję się z tym. Mało tego! W domu mam swoją ulubioną szafeczkę, w której chowam przeróżne czekolady. Kocham czekoladę <3 Dlatego dzisiaj prezentuję Wam prawdopodobnie absolutnie najlepszy suflet czekoladowy. Nigdy nie jadłam lepszego, a przetestowałam już mnóstwo przepisów. Nie spodziewałam się, że wyjdzie tak lekkie, puszyste i wyraziste w smaku cudo. Dowodem jest to, że sam Bartek stwierdził: "Najlepszy jaki do tej pory zrobiłaś" <3 I widać też na zdjęciach, że nie wytrzymałam i musiałam go spróbować... Dzielę się z Wami tym przepisem, wypróbujcie, podawajcie dalej :-)

PS Ja suflet czekoladowy podałam z sosem szodonowym. Kolejna słabość :P

Subskrybuj

Suflet czekoladowy

Składniki

  • Odrobina masła i bułki tartej do przygotowania kokilek
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szt jajek
  • 60 g czekolady
  • 50 ml śmietanki 30 proc

Przygotowanie

  1. Śmietankę zagotowuję z połamaną na kostki czekoladą. Użyłam mlecznej i gorzkiej czekolady. Czekam, aż powstanie lśniąca i jednolita masa czekoladowa. Dodaję do niej łyżeczkę mąki.
  2. Ubijam żółtka z cukrem.
  3. Oddzielnie ubijam na pianę białka.
  4. Rozpuszczoną czekoladę dodaję do ubitych z cukrem żółtek. Wszystko dokładnie mieszam. Dodaję ubite białka i tym razem delikatnie mieszam - zależy mi na tym, żeby suflet był dobrze napowietrzony.
  5. Kokilki smaruję masłem i obsypuję bułeczką tartą. Przelewam masę czekoladową.
  6. Suflet piekę przez 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. PS Każdy piekarnik rządzi się swoimi zasadami, w moim piekarniku suflet po 14 minutach jest z zewnątrz dobrze dopieczony, a w środku ma delikatną, puszystą konsystencję.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Ubić do białości 7 żółtek z 4 łyżkami cuku, wsypać ćwierć funta czekolady, 5 łyżek mąki pszennej rozprowadzić pół kwartą słodkiej śmietanki, w końcu domieszać pianę z białek, włożyć całą massę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułeczką. Piecze się 25 minut, do tej leguminy podaje się sos śmietankowy.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.