Tarta dyniowa

Według przepisu z 1838 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 60 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jesień bez tarty dyniowej to nie jesień moi Mili! :D Najlepsza w tym cieście jest moc aromatów: mamy tu i kardamon i cynamon i imbir! To wszystko odurza nas swoim ciepłem i wyraźnym smakiem. Powiem Wam, że uwielbiam to ciasto.

Tarta dyniowa
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1838 roku

Stew a fine sweet pumpkin till soft and dry; rub it through a sieve, mix with the pulp six eggs quite light, a quarter of a pound of butter, half a pint of new milk, some pounded ginger and nutmeg, a wine glass of brandy, and sugar to your taste. Should it be too liquid, stew it a little drier, put a paste round the edges, and in the bottom of a shallow dish or plate—pour in the mixture, cut some thin bits of paste, twist them, and lay them across the top, and bake it nicely.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
WS
Wioletta Socha
Czy masło do puree trzeba wcześniej rozpuścić ?
Awatar
Lena Gryszko
Niekoniecznie ale ważne, żeby masło było miękkie �
NB
Natalia Bałuch
Początkowo wyszło mi super rzadkie puree, więc zredukowałam ilość mleka i dodałam trochę mąki - i tak wyszło pyszne!!! I jakie syte!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.