Niektórzy z Was prosili o sprawdzony przepis z użyciem rabarbaru. W moje ręce trafił wyjątkowy przepis, ponieważ jest z 1839 roku! Sprawdziłam i jestem zachwycona :-) Po pierwsze jest to tarta absolutnie, maksymalnie rabarbarowa. Nie ma tutaj żadnego innego dodatku. W upalne dni lata lekko kwaskowate ciasto smakuje idealnie :) Zresztą w burzowe dni również - sprawdziłam :P Po drugie: ciasto kruche, które przygotowywane jest tylko i wyłącznie z 3 składników. Bez jajka. Idealnie kruche i maślane. Powiem Wam w sekrecie, że tę tartę w przeciągu 4 dni przygotowałam 2 razy. Jest tak dobra.

Subskrybuj

Tarta z rabarbarem

Składniki

  • 35 g cukru pudru
  • 180 g masła
  • 225 g przesianej mąki
  • 120 g brązowego cukru
  • 0.5 kg rabarbaru

Przygotowanie

  1. Rabarbar myję i jeżeli jest taka potrzeba to obieram (szczególnie grubszy rabarbar). Odcinam końce z każdej strony i kroję rabarbar na drobne kawałki.
  2. Do pokrojonego rabarbaru dodaję brązowy cukier i ustawiam garnuszek na małym ogniu. Rabarbar będzie się dusił przez ok. 15 minut. W tym czasie kilka razy go mieszam drewnianą łyżką. Rabarbar dusimy pod przykryciem.
  3. Przygotowuję ciasto: przesianą mąkę łączę z cukrem pudrem i masłem. Wyrabiam ciasto rękoma do momentu aż powstanie jednolita, gładka kulka. Ciasto owijam w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na ok. 20 minut.
  4. Formę do tarty (moja ma średnicę 31 cm) smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Od ciasta odrywam kawałek, tak żeby uformować z niego podłużne sznureczki (nie jest to konieczne) i chowam go do lodówki. Dłońmi rozprowadzam na dnie formy ciasto kruche i nakłuwam je w kilku miejscach widelcem. Ciasto piekę w 180 stopniach przez 20 minut.
  5. Rabarbar jest już gotowy, ciasto upieczone. Wykładam masę rabarbarową na ciasto, dokładnie ją rozprowadzam. Wyjmuję z lodówki resztę ciasta kruchego i formuję sznureczki. Układam je na tarcie i na koniec posypuję wszystko brązowym cukrem (1 łyżeczka).
  6. Tartę znów wkładam do piekarnika (cały czas 180 stopni) i podpiekam przez ok 10 minut. Pilnuję, żeby ciasto kruche w formie sznureczków się nie przypaliło. Jeżeli Wy nie robicie tych sznureczków to też wstawiacie tartę do piekarnika na 10 minut, chodzi o to, żeby masa rabarbarowa odrobinę stężniała i ładnie się połączyła z ciastem.

Treść oryginalna przepisu z 1839 roku

In England they call this " Spring fruit," which is a much more relishing name than rhubard. Peel off the skin from the young green stalks, and cut these into small pieces — put them in the pie with plenty of brown sugar, you can hardly put in too much. Cover the pie and bake like apple. You may stew the "Spring fruit" very soft and make tarts. TART PASTE. Rub into half a pound of flour, six ounces of butter and a table spoonful of powdered loaf sugar ; make it into a stiff paste with hot water.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.