Tort pomarańczowy

Według przepisu z 1896 r.

Czas przygotowania 55 minut
Czas gotowania 35 minut
Liczba porcji 14
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Zawsze, kiedy ktoś z bliskich ma urodziny, to z odpowiednim wyprzedzeniem zaczynam szukać inspiracji i pomysłów na urodzinowe ciasto. Urodziny są dla mnie dniem, kiedy należy zrobić wszystko, aby jubilat odczuł, że jest to wyjątkowy dzień :) I oczywiście absolutna konieczność: tort urodzinowy! Na dodatek, już 21 maja będziemy świętować Światowy Dzień Pieczenia. Jeżeli masz ochotę dołączyć do akcji, to wystarczy, że pokażesz na swoim Facebooku czy Instagramie zdjęcia swoich wypieków i oznaczysz je hashtagiem #SwiatowyDzienPieczenia :) No ale wracając do urodzin – niedawno obchodził je Bartek.: Poprzeczka w tym roku była wysoka, ponieważ poprzednie urodziny Bartka świętowaliśmy w USA. Zorganizowaliśmy sobie wtedy całodzienną wycieczkę zakończoną idealną kolacją w najlepszej dla nas (jak do tej pory) meksykańskiej restauracji. W tym roku atrakcje urodzinowe też były zaplanowane z wyprzedzeniam, ale z tortem urodzinowym miałam już „zagwozdkę”.

Zależało mi na tym, żeby przemycić jakiś amerykański akcent, a do tego chciałam, żeby tegoroczny tort urodzinowy był pomarańczowy (jest to ulubiony smak Bartka). Z pomocą przyszła mi amerykańska książka kucharska z recepturami z 1896 roku, w której czarno na białym widniał przepis na biszkoptowy tort pomarańczowy. Mało tego! Przepis na biszkopt był zupełnie inny niż te, które do tej pory znałam. Przede wszystkim według amerykańskiej receptury przygotowanie idealnego biszkoptu jest banalnie proste i na 100 procent zawsze się udaje. Wypróbowałam - i faktycznie jest to najprostszy przepis na biszkopt :) W dodatku wychodzi on przyjemnie wilgotny i ma tą charakterystyczną strukturę "gąbki", przez co doskonale się go nasącza i przekłada kremami. Tort pomarańczowy jest przełożony w sumie dwoma kremami, co na pierwszy rzut oka może wydawać się czasochłonne. Jednak nic bardziej mylnego! Po pierwsze - biszkopt przygotujesz w 40 minut, po drugie - każdy z kremów przyrządzisz w 10 minut. Ogromną zaletą tego przepisu jest właśnie to, że torcik powstaje maksymalnie w 1,5 godziny :) A jak smakuje całość? Bartek stwierdził, że jest to najlepszy tort jaki do tej pory jadł :D Misja urodzinowa na ten rok została spełniona! :)

Syrop do nasączania biszkoptu
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Krem pomarańczowy na wierzch i boki
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Krem pomarańczowy do przełożenia
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Biszkopt do tortu
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1896 roku

The mixing and baking of cake requires more care and judgement than any other branch of cookery;notwithstanding, it seems the most frequently attempted by the inexperienced. [...] An earthen bowl should always be used for mixing cake, and the wooden cake-spoon with slits lightens the labor. Measure dry ingredients, and mix and sift baking powder and spices if used with flour. Count of number of eggs required, breaking each separately [...]. Orange filling: mix ingriedents in order given, cook ten minutes in double boiler, stirring constantly. Cool before spreading.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
WM
Wioleta Maciończyk
Czy jakąś część kremu pomarańczowego do przełożenia zostawiamy i potem ją łączymy ze składnikami kremu do smarowania boków i wierzchu? Jeśli tak to ile? Nie jest to sprecyzowane
KT
Katarzyna Tomaszewska
Witam, Czy zamiast tej margaryny można użyć masła 82%, osobiście nie cierpię margaryny i czytając ten przepis mam wrażenie że ona zepsuje cały smak. Ja bym dała masło.
WM
Wioleta Maciończyk
Lena Gryszko Czy jakąś część kremu pomarańczowego do przełożenia zostawiamy i potem ją łączymy ze składnikami kremu do smarowania boków i wierzchu? Jeśli tak to ile? Nie jest to sprecyzowane
Awatar
Lena Gryszko
Możesz użyć też masła 82 proc :)
EP
Elżbieta Pawlos
Super muszę spróbować, ale z masłem. Bo tort wygląda obłędnie 😊
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.