Zawsze, kiedy ktoś z bliskich ma urodziny, to z odpowiednim wyprzedzeniem zaczynam szukać inspiracji i pomysłów na urodzinowe ciasto. Urodziny są dla mnie dniem, kiedy należy zrobić wszystko, aby jubilat odczuł, że jest to wyjątkowy dzień :) I oczywiście absolutna konieczność: tort urodzinowy! Na dodatek, już 21 maja będziemy świętować Światowy Dzień Pieczenia. Jeżeli masz ochotę dołączyć do akcji, to wystarczy, że pokażesz na swoim Facebooku czy Instagramie zdjęcia swoich wypieków i oznaczysz je hashtagiem #SwiatowyDzienPieczenia :) No ale wracając do urodzin – niedawno obchodził je Bartek.: Poprzeczka w tym roku była wysoka, ponieważ poprzednie urodziny Bartka świętowaliśmy w USA. Zorganizowaliśmy sobie wtedy całodzienną wycieczkę zakończoną idealną kolacją w najlepszej dla nas (jak do tej pory) meksykańskiej restauracji. W tym roku atrakcje urodzinowe też były zaplanowane z wyprzedzeniam, ale z tortem urodzinowym miałam już „zagwozdkę”.

Tort pomarańczowy

Zależało mi na tym, żeby przemycić jakiś amerykański akcent, a do tego chciałam, żeby tegoroczny tort urodzinowy był pomarańczowy (jest to ulubiony smak Bartka). Z pomocą przyszła mi amerykańska książka kucharska z recepturami z 1896 roku, w której czarno na białym widniał przepis na biszkoptowy tort pomarańczowy. Mało tego! Przepis na biszkopt był zupełnie inny niż te, które do tej pory znałam. Przede wszystkim według amerykańskiej receptury przygotowanie idealnego biszkoptu jest banalnie proste i na 100 procent zawsze się udaje. Wypróbowałam - i faktycznie jest to najprostszy przepis na biszkopt :) W dodatku wychodzi on przyjemnie wilgotny i ma tą charakterystyczną strukturę "gąbki", przez co doskonale się go nasącza i przekłada kremami. Tort pomarańczowy jest przełożony w sumie dwoma kremami, co na pierwszy rzut oka może wydawać się czasochłonne. Jednak nic bardziej mylnego! Po pierwsze - biszkopt przygotujesz w 40 minut, po drugie - każdy z kremów przyrządzisz w 10 minut. Ogromną zaletą tego przepisu jest właśnie to, że torcik powstaje maksymalnie w 1,5 godziny :) A jak smakuje całość? Bartek stwierdził, że jest to najlepszy tort jaki do tej pory jadł :D Misja urodzinowa na ten rok została spełniona! :)

Biszkopt do tortu

Składniki

  • 100 g kostki do pieczenia Kasia
  • 200 g cukru
  • 2 szt jajek
  • 110 ml mleka
  • 240 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Kostkę do pieczenia Kasia ucieram za pomocą miksera do momentu aż uzyskam puszystą masę, dodaję stopniowo cukier i ubite wcześniej jajka. Miksuję na najmniejszych obrotach, dodaję mleko oraz partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Już po kilku minutach ciasto będzie miało jednolitą konsystencję: mąka idealnie połączy się z mokrymi składnikami. Ciasto będzie bardzo gęste.
  3. Przygotowaną masę biszkoptową przekładam do foremki, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Ciasto nie powinno zajmować więcej niż 1/3 wysokości foremki (znacznie urośnie podczas pieczenia). Biszkopt piecze się przy 170 stopniach przez 30 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i zostawiam do całkowitego wystudzenia.
  4. Składanie tortu pomarańczowego: Upieczony biszkopt dzielimy na krążki, w zależności od tego jakiej średnicy użyliśmy foremki (u mnie jest to 18 cm, więc do upieczenia biszkoptu użyłam 2 foremek i każdy biszkopt podzieliłam na 2 krążki.) Każdy krążek nasączamy sokiem pomarańczowym połączonym z likierem. Wykładamy nadzienie - krem pomarańczowy i przykrywamy go kolejnym krążkiem. Wierzch i boki smarujemy kremem pomarańczowym. Na wierzch wykładamy skarmelizowane pomarańcze.
  5. Skarmelizowane pomarańcze: na suchej patelni wystarczy podgrzewać na małym ogniu 2 łyżki brązowego cukru. Jak tylko cukier się roztopi, wykładamy cienkie plasterki pomarańczy. Karmelizowanie potrwa ok. 3 minut.

Krem pomarańczowy do przełożenia

Składniki

  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka kostki Kasia Extra Maślany smak
  • Skórka z otartej pomarańczy
  • 100 ml świeżego soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szt jajek

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki łączę ze sobą i ustawiam w garnuszku (najlepiej z podwójnym dnem lub z bardzo grubym dnem) na małym ogniu.
  2. Miksturę cały czas mieszam za pomocą trzepaczki - to bardzo ważne, ponieważ krem zacznie bardzo szybko gęstnieć. Po ok. 10 minutach krem będzie gotowy, odstawiam go do porządnego ostudzenia.

Krem pomarańczowy na wierzch i boki

Składniki

  • 100 g kostki Kasia Extra Maślany smak
  • 2 łyżki cukru pudru
  • schłodzonego wcześniej kremu pomarańczowego

Przygotowanie

  1. 100 g kostki Kasia Extra Maślany smak ucieram za pomocą miksera i dodaję do tego cukier puder oraz schłodzony wcześniej krem pomarańczowy. Tak przygotowanym kremem smaruję boki oraz wierzch tortu.

Syrop do nasączania biszkoptu

Składniki

  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 30 ml likieru pomarańczowego

Przygotowanie

  1. Całość delikatnie podgrzewam. Najlepiej jest nasączać biszkopt lekko ciepłym roztworem.

Treść oryginalna przepisu z 1896 roku

The mixing and baking of cake requires more care and judgement than any other branch of cookery;notwithstanding, it seems the most frequently attempted by the inexperienced. [...] An earthen bowl should always be used for mixing cake, and the wooden cake-spoon with slits lightens the labor. Measure dry ingredients, and mix and sift baking powder and spices if used with flour. Count of number of eggs required, breaking each separately [...]. Orange filling: mix ingriedents in order given, cook ten minutes in double boiler, stirring constantly. Cool before spreading.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.