Najprostszy i najszybszy wypiek na świecie? To prawdopodobnie trójkąty z ciasta francuskiego napełnione prażonymi jabłkami. Przygotowanie zajmie Ci zaledwie 20 minut :)

Trójkąty francuskie z jabłkiem

Trójkąty francuskie wychodzą chrupiące, a nadzienie, które jest doprawione cynamonem i imbirem przyjemnie rozgrzewa. Idealny wypiek na śniadanie, na deser albo tak po prostu - do herbaty. Przygotowanie trójkątów z ciasta francuskiego zacznij od uprażenia jabłek. Nadzienie wykładane na surowe ciasto francuskie powinno być zimne, inaczej ciasto się rozpłynie.

jabłka prażone

Trójkąty francuskie najlepiej jest formować od razu na blaszce wyłożonej papierem. Dzięki temu nie musimy przenosić ciasta i wypiek wyjdzie pięknie!

francuskie z jablkiem

Z podanych niżej proporcji wyjdzie ok 8-10 trójkątów francuskich.

Trójkąty francuskie z jabłkiem

Składniki

  • Odrobina cukru, cynamonu i imbiru
  • 1 szt jajek
  • 1 szt ciasta francuskiego
  • 1 duże jabłko

Przygotowanie

  1. Jabłko umyj, obierz i pozbądź się pestek. Pokrój je na większą kostkę, przesyp do rondelka, dolej kilka kropel zimnej wody i podduś przez ok. 10 minut. Dodaj też cynamonu i imbiru. Uprażone jabłka postaraj się jak najszybciej schłodzić.
  2. Wyjmij ciasto francuskie i rozłóż je na blaszce (na papierze, którym było owinięte ciasto). Rozkrój wzdłuż na 2 części, a następnie w poprzek, tak żeby utworzyły się kwadraty.
  3. Na każdy kwadrat z ciasta francuskiego wykładaj schłodzone jabłka. Przykryj ciastem, tak żeby powstał trójkąt. Każdy rożek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
  4. Trójkąty francuskie piecz przez ok. 12 minut w piekarniku z ustawieniem grzania góra-dół oraz przy 220 stopniach.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Ciasto francuskie rozwałkować cienko i podzielić na 2 podłużne części. Jedną połowę położyć na blasze wysmarowanej masłem, posmarować grubo marmeladą z jabłek, które należy wpierw posypać grubo cukrem i polać arakiem, przykryć drugą połową ciasta i wstawić do gorącego pieca na 20 minut. Po wyjęciu posypać grubo cukrem, pokrajać w kwadraty i podać na gorąco jako leguminę lub na zimno do herbaty.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.