Kolejna odsłona ciasta drożdżowego :-) Tym razem mięciutki i pulchny warkocz drożdżowy. Idealny na sobotnie śniadanie. Można się nim zajadać z masłem, z konfiturą albo tak po prostu... Smacznego!



Warkocz drożdżowy
Składniki
- 2 szt jajek
- 80 ml mleka
- 35 g masła
- 40 g cukru
- 25 g drożdży
- 170 g przesianej mąki
Przygotowanie
- Przygotowuję rozczyn: do ciepłego mleka dodaję rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiam rozczyn na ok. 10 minut.
- Ubijam jajko z cukrem - do momentu, aż uzyskam gęstą masę jajeczną.
- Do jajka połączonego z cukrem dodaję mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam, aż w końcu zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma. Na samym końcu dodaję rozpuszczone masło.
- Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiam rękoma. Jeżeli jest wilgotne i lepi się mocno do rąk, to podsypuję je odrobiną mąki.
- Dzielę ciasto na 3 części. Każdą z nich wałkuję. Łapię 3 wałeczki za koniec i lekko ściskam, następnie przeplatam wszystkie końce (na filmiku dobrze to widać)
- Tak przygotowanego warkocza zostawiam pod przykryciem na ok. 20 minut.
- Smaruję warkocza roztrzepanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piekę ok. 40 minut.



Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Dwie kwarty letniego mleka, trochę soli, 10 łutów drożdży rozbić z mąką i zostawić w cieple, aby się ciasto podniosło. Gdy z wierzchu ciasto popęka, wlać 20 żółtek ubitych do białości z 2 szklankami cukru, wybijać dobrze, wlać pianę z ubitych białek, dodać tyle mąki aby ciasto było gęste jak na bułki, w końcu wlać 3 szklanki topionego masła, trochę cytrynowej skórki, gorzkich migdalów i wybijać ciasto dopóki od rąk odchodzić nie będzie. Wtedy przykryć i zostawić w cieple żeby podrosło. Wtedy brać z ciasta po kawałku, wałkować na stolnicy wałeczki, grubsze na środku niż na końcach i splatać jak warkocz 3 wałeczki razem.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 


O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

