Kolejna odsłona ciasta drożdżowego :-) Tym razem mięciutki i pulchny warkocz drożdżowy. Idealny na sobotnie śniadanie. Można się nim zajadać z masłem, z konfiturą albo tak po prostu... Smacznego!

Subskrybuj

Warkocz drożdżowy

Składniki

  • 2 szt jajek
  • 80 ml mleka
  • 35 g masła
  • 40 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 170 g przesianej mąki

Przygotowanie

  1. Przygotowuję rozczyn: do ciepłego mleka dodaję rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiam rozczyn na ok. 10 minut.
  2. Ubijam jajko z cukrem - do momentu, aż uzyskam gęstą masę jajeczną.
  3. Do jajka połączonego z cukrem dodaję mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam, aż w końcu zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma. Na samym końcu dodaję rozpuszczone masło.
  4. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiam rękoma. Jeżeli jest wilgotne i lepi się mocno do rąk, to podsypuję je odrobiną mąki.
  6. Dzielę ciasto na 3 części. Każdą z nich wałkuję. Łapię 3 wałeczki za koniec i lekko ściskam, następnie przeplatam wszystkie końce (na filmiku dobrze to widać)
  7. Tak przygotowanego warkocza zostawiam pod przykryciem na ok. 20 minut.
  8. Smaruję warkocza roztrzepanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piekę ok. 40 minut.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Dwie kwarty letniego mleka, trochę soli, 10 łutów drożdży rozbić z mąką i zostawić w cieple, aby się ciasto podniosło. Gdy z wierzchu ciasto popęka, wlać 20 żółtek ubitych do białości z 2 szklankami cukru, wybijać dobrze, wlać pianę z ubitych białek, dodać tyle mąki aby ciasto było gęste jak na bułki, w końcu wlać 3 szklanki topionego masła, trochę cytrynowej skórki, gorzkich migdalów i wybijać ciasto dopóki od rąk odchodzić nie będzie. Wtedy przykryć i zostawić w cieple żeby podrosło. Wtedy brać z ciasta po kawałku, wałkować na stolnicy wałeczki, grubsze na środku niż na końcach i splatać jak warkocz 3 wałeczki razem.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko