Węzły miłosne to taka uproszczona forma faworków. Nie ma tutaj nic skomplikowanego. Węzły nie są chrupiące, ale mimo wszystko coś w nich jest faworkowego :) Idealnie pasują do herbaty (lub kawy, jak ktoś woli) albo można się nimi zajadac tak po prostu. Na niedzielę fajny przepis :)

Węzły miłosne

Węzły miłosne

Składniki

  • Skórka otarta z cytryny
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 5 szt żółtek
  • 250 g mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, żółtka, mleko, skórkę z cytryny i wszystko dokładnie mieszam. Ciasto powinno być bardzo gęste, tak aby można było je wyrabiać.
  2. Po wyrobieniu ciasta zostawiam je na ok. godzinę.
  3. Rozwałkowuje ciasto - niezbyt cienko i kroję na prostokąty. Taki prostokąt chwytam w połowie i wiążę supełek - przewiązuję dwa końce.
  4. Węzły smażę na rozgrzanym oleju - trzeba je cały czas pilnować. Odsączam je na papierze kuchennym i na koniec posypuję cukrem.

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Pół funta mąki, 5 żółtek, 1/4 funta pudru, skórka starta z całej cytryny i trochę śmietanki lub mleka -dobrze wyrobić i postawić w ciepłem miejscu na godzinę. Następnie rozwałkować na 1/2 cala grubości, pokrajać w pasy na 2 palce szerokości, wiązać węzły, które wrzucać w gorący tłuszcz wołowy lub wieprzowy.Rumiane wyjmować na bibułę, a gdy osiakną z tłuszczu posypać cukrem z wanilią.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko