Czym jest zupa "Nic"? :-) Okazuje się, że jest to wyjątkowy deser dla miłośników mlecznych i waniliowych smaków. Mleko gotowane z laską wanilii, doprawiane żółtkami i na koniec przyozdobione lekką, puszystą pianką. W smaku podobne do roztopionych lodów waniliowych, tylko że o niebo lepsze! Ja jeszcze dodałam ze swojej strony maliny i borówki. Jeeej, ale to jest dobre! Ach i jeszcze jedno - podajemy na zimno! :)

Zupa Nic

Zupa "Nic"

Składniki

  • 1 łyżka cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 szt jajek
  • 400 ml mleka

Przygotowanie

  1. Mleko ustawiam na wolnym gazie, dodaję do niego rozkrojoną laskę wanilii i cukier.
  2. Białko jednego jajka ubijam z łyżeczką cukru pudru.
  3. W momencie kiedy mleko jest już bardzo ciepłe, wykładam łyżeczką białko - nie dbam za bardzo o kształt, formują się podłużne kulki.
  4. Białko zaczyna się lekko ścinać. Po ok. 3 minutach zdejmuję garnuszek z ognia. Wykładam białka - które są już lekkimi piankami - do talerza, a ciepło mleko zaprawiam rozbitymi 2 żółtkami. Cały czas mieszam. Mleko zacznie gęstnieć.
  5. Wylewam mleko do białek, czekam aż się wszystko porządnie ostudzi. Dodaję ulubionych owoców i gotowe :)

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Pół garnca mleka ugotować z kawałkiem wanilii lub cynamonu, albo kilku gorzkiemi migdałami. Ubić tęgą pianę z 6 białek, zmieszać z łyżką bardzo miałkiego cukru i odrazu wrzucić w gorące mleko. Po chwili przeciąć piankę ostrym nożem na krzyż, odwrócić na drugą stronę, a gdy zupełnie stężnieje, kłaść z niej łyżką foremne kluseczki do wazy. Mieć już ubite 6 żółtek z ćwierć funtem cukru i powoli mieszając połączyć z mlekiem, następie wlać do wazy na przygotowaną piankę. Można też ubitą piankę kłaść łyżką na blachę wysmarowaną woskiem i wstawić pod blachę na 10 minut, żeby się zrumieniło.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko