Bliny gryczane mają bardzo charakterystyczny smak. To chyba dlatego, że jednak niezbyt często sięgamy po mąkę gryczaną i nie jesteśmy przyzwyczajeni do jej posmaku i zapachu :-) Bliny możemy jeść z przeróżnymi dodatkami: z twarożkiem, z łososiem, z ulubionymi pastami, a nawet i miód do nich pasuje. Propozycja na śniadanie :)

PS Oryginalny przepis wymaga, żeby rozczyn przygotowywać przez całą noc. Nie ukrywam, że w tym wypadku postąpiłam inaczej i standardowo przygotowałam rozczyn drożdżowy.

Bliny gryczane

Bliny gryczane

Składniki

  • Szczypta soli i cukru
  • 80 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 10 g drożdży

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszam z odrobiną ciepłego mleka, łyżeczką mąki pszennej i szczyptą cukru. Zostawiam je do wyrośnięcia przez ok. 15 minut.
  2. Przesiewam razem mąkę gryczaną i mąkę pszenną. Dodaję resztę mleka i wyrobiony rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie mieszam i pozostawiam w misce, pod przykryciem, na ok. 45 minut.
  3. Rozgrzewam na patelni masło klarowane (lub zwykły olej) i smażę placki z każdej strony do zrumienienia. Łatwiej jest je nakładać mokrą łyżką - za każdym razem warto ją maczać w zimnej wodzie.
  4. Bliny podaję z twarożkiem i koperkiem.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Kwartę pięknej mąki pszennej rozczynić na noc kwaterką mleka i dwoma łutami drożdży i postawić w cieple. Nazajutrz, na dwie godziny przed pieczeniem dosypać kwartę mąki gryczanej, rozprowadzić letniem mlekiem, aby ciasto było nie wiele gęstsze jak na naleśniki, mocno wybić i postawić żeby podesło. Wygrzać dobrze patelnię i pokrywy od małych rądli, bo najlepiej w kilku naczyniach od razu robić [...]. Do tego roztopione masło, śmietana lub kawior.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko