Ciastka, które zrobisz w 5 minut, z 3 składników, ultra zdrowe, bez cukru, odpowiednie nawet dla maluchów i w dodatku bez pieczenia. Możliwe? Jak najbardziej!

Błyskawiczne ciastka bez pieczenia

Płatki owsiane, suszone daktyle i masło orzechowe– to jest podstawa tych ciastek. Czekolada, czy cynamon to już dodatek i w zasadzie możesz go pominąć ale nie ukrywajmy: wszystko co zawiera cynamon albo czekoladę smakuje o niebo lepiej.

Ciasteczka te są bardzo szybkie w wykonaniu. Oprócz tego, lepienie ciastek jest naprawdę przyjemne i jeżeli masz w domu malucha, to śmiało zaangażuj jego rączki do tworzenia tych pyszności :)

Błyskawiczne ciastka bez pieczenia

Składniki

  • Opcjonalnie: łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 10 suszonych daktyli bez pestek

Przygotowanie

  1. Szklankę płatków owsianych umieść w malakserze i rozdrobnij na drobną miazgę.
  2. Dodaj suszonych daktyli (koniecznie bez pestek) i masło orzechowe. Możesz też dodać cynamon. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli masa jest za sucha, to dodaj odrobinę wody.
  3. Formuj zgrabne ciasteczka i wstaw je na chwilę do lodówki.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Maczaj schłodzone ciastko w czekoladzie i odczekaj aż czekolada zastygnie.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko