Każdy chyba lubi francuskie bagietki i pieczywo, prawda? Dlatego jak zobaczyłam przepis na francuski chleb i w dodatku z 1764 roku to wiedziałam, że muszę go przetestować! Ten chleb jest wyjątkowo łatwy do zrobienia, dlatego że nie wymaga żadnego wyrabiania ani ugniatania ciasta. Wieczorem można sobie przygotować wszystkie składniki, wymieszać je i zostawić ciasto pod przykryciem na 12 godzin. Chleb sam się robi, sam rośnie, sam się piecze. Idealnie. Od dziś jest to jeden z moich ulubionych przepisów :) Mam nadzieję, że Wam też się spodoba!

Chleb francuski

Chleb francuski

Składniki

  • 60 g masła
  • 100 ml wody
  • 3 szt jajek
  • 175 ml mleka
  • Pół łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Przygotowuję rozczyn drożdżowy: rozpuszczam w letniej wodzie świeże drożdże i dodaję łyżkę mąki.
  2. W osobnym naczyniu mieszam trzepaczką mleko z surowym białkiem jaja.
  3. W innym naczyniu mieszam trzepaczką żółtka z roztopionym masłem.
  4. Wszystkie mokre składniki łączę ze sobą: roztwór drożdżowy, żółtka z masłem i mleczno-białkowy. Dodaję wszystko do przesianej wcześniej mąki.
  5. Najważniejszy punkt: mąkę i mokre składniki lekko mieszam za pomocą palców. Nie używam żadnych mieszadeł, haków itp. Po prostu lekko mieszam i ciasto zacznie się pięknie formować. Zostawiam je pod przykryciem na 12 godzin.
  6. Ciasto z zewnątrz ma jakby skorupkę, a w środku jest miękkie i puszyste. Wyjmuję je delikatnie, rozciągam na kształt prostokąta na oprószonej stolnicy i zawijam każde rogi formując kopertę.
  7. Tak ukształtowany chlebek wstawiam do piekarnika - na zwykłym papierze do pieczenia, grzanie góra-dół, piekarnik nagrzany do 200 stopni. Chlebek piecze się przez 25-30 minut.

Treść oryginalna przepisu z 1764 roku

Take half a peck of fine flour, the yolks of six eggs and four whites, a little salt, a pint of ale yeast, and as much new milk made warm as will make it a thin light paste, stir it about with your hand, but be sure you don’y knead them; have ready six wooden quarts or pint dishes, fill them with paste (not overfull) let them stand a qyartet of an hour to rife, then turn them out into the oven and when they are baked raplp them. The oven must be quick.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.