To jest tego typu ciasto, które zawsze wszystkim wyjdzie. Przyjemnie wilgotne i w dodatku mocno cytrynowe. Do pełni szczęścia potrzebny jest jeszcze tylko lekki krem na bazie śmietanki i mascarpone. W końcu sezonowe owoce, które najlepiej obrazują lato: truskawki, maliny, borówki. ⁠

Subskrybuj

Ciasto cytrynowe ucierane

Składniki

  • 5 szt jajek
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki
  • 150 ml oliwy z oliwek extra
  • 30 ml smakowej oliwy cytrynowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sok z połówki cytryny⁠
  • Skórka z całej cytryny⁠

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem aż powstanie gęsta masa jajeczna.
  2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, skórkę cytryny, oliwę extra vergine oraz oliwę cytrynową.
  3. Wszystko mieszamy szpatułką i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). 4. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min.
  4. Ubijamy śmietankę kremówkę, dodajemy mascarpone, cukier puder i oliwę cytrynową– mieszamy krótko.
  5. Wykładamy krem na dobrze ostudzone ciasto i dekorujemy owocami. ⁠
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko