To jest tego typu ciasto, które zawsze wszystkim wyjdzie. Przyjemnie wilgotne i w dodatku mocno cytrynowe. Do pełni szczęścia potrzebny jest jeszcze tylko lekki krem na bazie śmietanki i mascarpone. W końcu sezonowe owoce, które najlepiej obrazują lato: truskawki, maliny, borówki.



Ciasto cytrynowe ucierane
Składniki
- 5 szt jajek
- 150 g cukru
- 250 g mąki
- 150 ml oliwy z oliwek extra
- 30 ml smakowej oliwy cytrynowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Sok z połówki cytryny
- Skórka z całej cytryny
Przygotowanie
- Jajka ubijamy z cukrem aż powstanie gęsta masa jajeczna.
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, skórkę cytryny, oliwę extra vergine oraz oliwę cytrynową.
- Wszystko mieszamy szpatułką i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). 4. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min.
- Ubijamy śmietankę kremówkę, dodajemy mascarpone, cukier puder i oliwę cytrynową– mieszamy krótko.
- Wykładamy krem na dobrze ostudzone ciasto i dekorujemy owocami.

Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

