Chrupiąca, aromatyczna grzanka z czosnkiem konfitowanym.

Subskrybuj

Czosnek konfitowany

Składniki

  • 4 główki czosnku
  • kruszone chili
  • wędzona papryka
  • spora ilość oliwy z oliwek
  • bagietka
  • pomidorki koktajlowe
  • sól

Przygotowanie

  1. Ząbki czosnku obieram, wrzucam do naczynia żaroodpornego i przyprawiam kruszonym chili oraz wędzoną papryką. Chce żeby mój czosnek był aromatyczny.
  2. Dodaję sporą ilość oliwy z oliwek (tak żeby wszystkie ząbki były przykryte oliwą).
  3. Czosnek wstawiam do piekarnika do 130 stopni na 2h.
  4. Jak czosnek jest już gotowy to podpiekam kilka plastrów bagietki.
  5. Wykładam upieczony czosnek na podpieczoną bagietkę i rozsmarowuję niczym masełko.
  6. Na koniec dodaję pomidorki, przyprawiam odrobiną soli, płatkami chili i grzanka jest gotowa.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko