Domowy kisiel z jabłek jest niesamowicie pyszny, a co ważne bardzo szybki w przygotowaniu. Nie zawiera sztucznych ulepszaczy więc śmiało możemy go podać dzieciom. Kisiel można wzbogacić o goździki, cynamon, imbir, a nawet dodać odrobinę soku z cytryny.

Kisiel jabłkowy

Kisiel jabłkowy

Składniki

  • 250 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 3 szt jabłek

Przygotowanie

  1. Jabłka obieram, trę na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładam do garnuszka wlewam 200 ml wody i gotuję do miękkości.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam z wodą.
  3. Do jabłek dodaję cukier i powoli wlewam wodę z mąką. Dokładnie mieszam. Kiedy kisiel zacznie gęstnieć zdejmuję z palnika i przekładam do miseczek. Gotowe!

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Wziąść jakichkolwiek owoców; jabłek, żórawin, porzeczek, wiśni, poziomek lub malin rozgotować, przetrzeć przez sito, rozprowadzić wodą, wziąść tego płynu 6 szklanek na jedną szklankę kartoflanej mąki, dodać cukru do smaku i ugotować powyższym sposobem.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Zuzia Buczek

Gotowanie to największa pasja jaką do tej pory odkryłam w sobie. Po ciężkim dniu uwielbiam zamykać się w swojej kuchni i eksperymentować. Jednak najbardziej w tym całym gotowaniu lubię tworzyć coś dobrego dla moich bliskich, widząc ich uśmiechy i pełne brzuchy. Moimi przepisami dzielę się też na: kukuleczki.pl

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko