Konfitura z czerwonej porzeczki idealnie nadaje się nie tylko jako słodki dodatek (do naleśników, placuszków, ciast) ale też pasuje świetnie do wytrawnych dań.

Konfitura czerwona porzeczka

Konfitura z czerwonej porzeczki jest przyjemnie kwaskowa w smaku. Ma dosyć gęstą konsystencję dzięki dodatkowi w postaci pektyny jabłkowo-cytrusowej. Jest to naturalny składnik konserwujący i zagęszczający konfiturę.

Konfitura czerwona porzeczka

Składniki

  • 3 kg czerwonej porzeczki
  • 90 ml wody
  • 1.5 kg cukru
  • 30 g pektyny jabłkowo-cytrusowej

Przygotowanie

  1. Porzeczki myję i delikatnie pozbywam się zielonych gałązek.
  2. Przekładam porzeczki do garnka z masywnym dnem i dodaję 90 ml zimnej wody.
  3. Jak tylko porzeczka się zagotuje, to dodaję 30g pektyny wymieszanej ze szklanką cukru. Mieszam intensywnie – to ważne, żeby pektyna dobrze się rozpuściła. Gotuję tak ok. 5 min.
  4. Następnie dodaję resztę cukru i gotuję na małym ogniu przez ok. 30 min. od czasu do czasu mieszając. Przekładam gorącą konfiturę do wyparzonych słoików i szczelnie zamykam.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko