Jak sobie umilić długi, zimowy wieczór? Filiżanką herbaty z domową konfiturą malinową! Dlatego pod koniec sierpnia zazwyczaj zabieram się za przygotowywanie konfitury malinowej ale jeżeli Ty nie masz dostępu do świeżych malin to nic straconego – użyj mrożonych i też wyjdzie świetna!

Konfitura malinowa

Konfitura malinowa

Składniki

  • 750 g malin
  • 200 g cukru
  • 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Maliny delikatnie płuczę i przekładam do rondelka.
  2. Jak tylko maliny się zagotują, to dodaję 200 g cukru i gotuję maliny przez ok. 1 godzinę na bardzo małym ogniu.
  3. Pod koniec gotowania dodaję 1/3 łyżeczkę kwasku cytrynowego – aby mieć pewność, że słoiczek może postać kilka miesięcy w spiżarce. Jeżeli Ty od razu chcesz przechowywać konfiturę w lodówce, to ten krok możesz pominąć.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko