Chyba każdy lubi placki ziemniaczane prawda? Każdy ma też swój własny sposób na ich przyrządzenie, ja zawsze przygotowuję z ziemniaków startych na dużych oczkach, a sposób podania to już zależy od dnia, ten z kolei jest ze śmietaną i odrobiną kawioru, mam nadzieję, że Tobie również będzie smakować.

Subskrybuj

Placki ziemniaczane

Składniki

  • 0.5 kg średniej wielkości ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 szt cebuli
  • 1 szt jajek
  • odrobina soli
  • odrobina majeranku
  • odrobina pieprzu
  • 2 łyżki mąki
  • śmietana 18%
  • kawior

Przygotowanie

  1. 0,5 kg ziemniaków, do tego 1 cała marchewka oraz cebula i możesz to wszystko utarkować na tradycyjnej tarce, ale ja lubię korzystać z blendera z malakserem z odpowiednią tarczą, jest po prostu łatwiej i szybciej.
  2. Starte ziemniaki z marchewką przekładam do dużej miski.
  3. Dodaję jajko, odrobinę soli, odrobinę majeranku oraz pieprz. Do tego 2 łyżki mąki i wszystko dokładnie mieszam.
  4. Wykładam porcje na bardzo dobrze rozgrzany olej. Smażę po kilka minut z każdej strony aż będą przyjemnie chrupiące i złociste.
  5. Podaję je ze śmietaną i odrobiną kawioru.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko