Aromatyczne puree z dyni, które idealnie się sprawdzi np do tej słynnej kawy Pumpkin Spice Latte, ale nie tylko, możesz je wykorzystać również do pieczonej owsianki czy też babeczek.

Subskrybuj

Puree dyniowe

Składniki

  • Niewielka dynia
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • odrobina esencji waniliowej
  • odrobina kardamonu
  • odrobina mleka skondensowanego

Przygotowanie

  1. Niewielką dynię obierz i pokrój na małą kostkę.
  2. Zagotuj w garnku wodę i gotuj dynię przez około 15 min aż będzie miękka.
  3. Ugotowaną dynie dodaj do wysokiego naczynia i po kolei dodawaj przyprawy: imbir, cynamon, brązowy cukier, esencja waniliowa, kardamon i mleko skondensowane.
  4. Wszystko dokładnie zblenduj aż będzie gładkie puree.
  5. Przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiczku.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko