Rumiana na warzywach

Według przepisu z 1871 r.

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Niesamowite jest to, ile aromatu mają w sobie same warzywa. Z wymyślaniem zupy nie trzeba kombinować. Kolejny raz okazuje się, że smaczną i prostą w przygotowaniu zupę można zrobić w kilkanaście minut. Dlaczego "rumiana"?

Rumiana, ponieważ wszystkie, drobno posiekane warzywa najpierw lekko dusimy na małej ilości masła. Warzywa nabierają wtedy złocistego koloru. Finalnie nasze danie wygląda jak bulion z prawdziwego zdarzenia. Z tą tylko różnicą, że przygotujemy ją w kilkanaście minut. Przepis pochodzi z 1871 roku.

Rumiana na warzywach
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

“Pokrajać drobno jak makaron dużo różnych jarzyn i włoszczyzny, jako to: kalarepy, marchwi, selerów, pietryszki, groszku zielonego, dodają kalafiorów drobno rozebranych, szparagów w kostkę krajanych, kapusty włoskiej, krajanej w ćwiartki. Wziąć w rondel łyżkę młodego masła, rachując na cztery osoby, wrzucić jarzyny z czterema kawałkami cukru do rondelka w masło i niech się pod pokrywką krótko smaży.

Rondelek postawić trzeba na wolnym ogniu i potrząsać często, aby się jarzynki zrumieniły, a nie przypaliły’wtedy podlać wodą tyle, ile zupy potrzeba, dodać parę cebul upieczonych w piecu i gotować, aby smak włoszczyzny dobrze wygotował; Zupa ta powinna mieć kolor bulionu, jeżeli nie dosyć brunatna można dodać trochę karmelu. Po dostatecznym wygotowaniu jarzyn, przefasować zupę i podać z grzankami, smażonymi na maśle, w kostkę krajanymi.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.