Suflet marchewkowy

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 13 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Suflet może być też wytrawny :) Dzisiaj proponuję suflet marchewkowy - idealny i efektowny dodatek do dania głównego. Suflet ma konsystencję lekkiej pianki, jest bardzo delikatny :)

Suflet marchewkowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Sześć sztuk dużej czerwonej marchwi pokrajać w ćwiartki i obgotować w słonej wodzie, następnie wodę zlać, podlać rosołem i ugotować aż do miękkości. Przetrzeć przez sito, włożyć w rondelek, dodać soli, pieprzu, łyżkę mąki i masła i zagotować. Potem wziąć 6 jaj, żółtka wymieszać z marchwią, a białka ubić na gęstą pianę, którą również lekko domieszać. Wysmarować półmisek masłem, wyłożyć ową masę i wstawić do niezbyt gorącego pieca na 12-15 minut. Obłożyć grzankami.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
VM
Vita Minka
A może być taka marchewka odrazu ugotowane z rosołu czy będzie tłusta?
Awatar
Lena Gryszko
Jasne, że może! będzie smaczniejsze nawet
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.