Błyskawiczny, domowy i cudownie pyszny budyń waniliowy z malinami. Przyrządzisz go w kilka minut! Z podanych proporcji wyjdą 4 porcje. Do przygotowania budyniu użyłam mleka roślinnego, dokładnie owsianego.

Waniliowy budyń z malinami

Waniliowy budyń z malinami

Składniki

  • Garść mrożonych malin
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szt żółtek

Przygotowanie

  1. Zmiksuj dokładnie (ja używam blendera z funkcją trzepaczki) żółtka z połową szklanki mleka i z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej.
  2. W rondelku zagotuj resztę mleka, cukier, masło oraz ekstrakt waniliowy. Dodawaj powoli zmiksowane żółtka i jednocześnie mieszaj. Budyń zacznie od razu nabierać odpowiednią konsystencję, dlatego ważne jest aby mieszać – to nie doprowadzi do powstawania grudek. Gotuj przez ok 1-2 minuty.
  3. W osobnym rondelku podgrzewaj maliny (użyłam mrożonych). Jak tylko budyń będzie gotowy przelej go do pucharków, a na wierzch wyłóż sos malinowy.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko