W ostatnim czasie otrzymałam wiele próśb aby na blogu pojawił się przepis na mocniejszy trunek :) Wiem, że niektórzy z Was wypróbowali już przepis na cytrynówkę <3 Dlatego skusiłam się na zrobienie domowej wiśniówki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i znajdą się tutaj ochotnicy!

Generalnie jak najszybciej kupcie wiśnie, przygotujcie wiśniówkę i zostawcie ją na 2 tygodnie - po tym czasie będzie już mocno aromatyczna. Oczywiście, im dłużej wiśniówka postoi tym lepiej, natomiast daję Wam znać, że po 14 dniach jest już naprawdę dobra! PS użyłam spirytusu 95%

Wiśniówka

Wiśniówka

Składniki

  • 0.5 l spirytusu
  • 125 ml wody
  • 250 g cukru
  • 1 kg wiśni

Przygotowanie

  1. Wiśnie myję i dryluję. Przesypuję je do dużego słoja.
  2. Przygotowuję syrop z wody i cukru. Jak tylko cukier się rozpuści i syrop przestygnie, to łączę go ze spirytusem.
  3. Zalewam wiśnie mieszanką spirytusowo-syropową. Zakręcam słoik i trzymam go w szafce (w oryginalnym przepisie jest zapis, że można też na słońcu trzymać ale umówmy się - w ostatnich dniach słońca i tak nie było.) Słoik potrząsam każdego dnia i po 14 dniach zlewam wiśniówkę do butelek w wiśnie do słoiczków (tzw. pijane wiśnie będą idealne do tortów i innych deserów :) Część z nich zasypałam odrobiną cukru, żeby były słodsze)

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

W garncowy gąsiorek wlać najlepszego spirytusu pół garnca, zrobić syrop z dwóch funtów cukru, maczając cukier tak aby tego syropu nie było więcej jak dobre pół kwarty, włożyć 10 goździków, wymieszać doskonale i napełnić do pełna cały gąsiorek wiśniami czernemi zupełnie dojrzałymi. Może stać ze dwa tygodnie na słońcu a będzie wyborna do użycia.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko