
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Przy okazji rodzinnych spotkań albo zwykłych towarzyskich wieczorów warto przygotować samemu odpowiedni trunek.



Cytrynówka
W naszym domu za przygotowywanie przeróżnych napojów odpowiada Bartek. Cytrynówka również wyszła spod jego ręki.
Jak zrobić cytrynówkę? Cytrynówka czyli inaczej mówiąc nalewka z cytryny bądź też limoncello jest gotowa w 24h bo tyle czasu cytryny muszą leżeć w spirytusie, a później już tylko przygotowanie syropu, wymieszanie wszystkiego i chłodzenie cytrynówki. Moim zdaniem jest to najlepsza cytrynówka, przepis na nią skradł moje serce (jeśli można tak mówić o alkoholu :) )
Jeżeli ktoś z Was jest zwolennikiem mocnej nuty cytrynowej i praktycznie niewyczuwalnego smaku spirytusu, to poniższe proporcje są idealne. Cytrynówka wychodzi baaardzo cytrynowa.
Poniżej zamieszczam oryginał przepisu z 1885r.
Składniki
Przygotowanie
Cytrynówka przepis
Garniec spirytusu oczyszczonego Nr4 nalać w gąsior; obrać 10 cytryn cieniuteńko z żółtej skórki i włożyć w spirytus na 24 godzin. Na cztery funty cukru w kawałkach nalać dwie kwarty wody miękkiej i zagotować na syrop, szumując starannie. Gdy się parę razy zagotuje, wlać go w wazę i w ten gorący syrop zlać wszystek spirytus bez skórek, od razu go cedząc. Mieszać kilka minut, aby się dobrze spirytus z cukrem połączył, a potem zostawić w spokojności. Z tej propocji jest 6 kwart doskonalej, mocnej wódki, trzeba jednak zachować następujący porządek: lać spirytus koniecznie do syropu, (gdyż inaczej wódka będzie mętna), a filtrować nawet nie potrzeba i tylko zlać w butelki. Po dwóch dniach będzie jak kryształ. Cytryny powinny być świeże, nie obeschnięte.
1. Obrac skórkę z cytryn i zalać ją alkoholem na jedną dobę. Przygotować syrop cukrowy i odcedzony nalew wlać do syropu. TO BY BYŁO JAKW PRZEPISIE Z 1885.
2. Cytryny przekroić na połówki i włożyć do słoja, zasypać cukrem i zalać spirytusem na jedną dobę (mieszac, potrząsać). Po tym czasie nastaw zlać a z cytryn wycisnąć sok do.nastawu. TO BY BYŁO WG INTENCJI, ŻE CYTRYNÓWKA "NA SOKU" JEST NAJLEPSZA.
Bez poprawek i wyjaśnienia podany przepis przeczy cytowanemu oryginałowi. Oryginalny przepis to likier na skórce cytrynowej (w zasadzie słodka wódka smakowa) a podany przepis zawiera nie tylko ten błąd, że pomija skórki ale opiera się na macerowaniu cytryn bez wierzchniej skórki - czyli macerowaniu albeo.
Szkoda że autorka od 2016 roku nie dokonała korekty przepisu.
W skórkach jest dużo chemii wosków. Moim zdaniem jak nie masz bio cytryn to nie ma się co bawić w skórki.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.