Cytrynówka

Według przepisu z 1885 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 2880 minut
Liczba porcji 50
Typ dania
Przepis z kolekcji
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Przy okazji rodzinnych spotkań albo zwykłych towarzyskich wieczorów warto przygotować samemu odpowiedni trunek.

Cytrynówka

W naszym domu za przygotowywanie przeróżnych napojów odpowiada Bartek. Cytrynówka również wyszła spod jego ręki.

Jak zrobić cytrynówkę? Cytrynówka czyli inaczej mówiąc nalewka z cytryny bądź też limoncello jest gotowa w 24h bo tyle czasu cytryny muszą leżeć w spirytusie, a później już tylko przygotowanie syropu, wymieszanie wszystkiego i chłodzenie cytrynówki. Moim zdaniem jest to najlepsza cytrynówka, przepis na nią skradł moje serce (jeśli można tak mówić o alkoholu :) )

Jeżeli ktoś z Was jest zwolennikiem mocnej nuty cytrynowej i praktycznie niewyczuwalnego smaku spirytusu, to poniższe proporcje są idealne. Cytrynówka wychodzi baaardzo cytrynowa.

Poniżej zamieszczam oryginał przepisu z 1885r.

Cytrynówka
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1885 roku

Cytrynówka przepis

Garniec spirytusu oczyszczonego Nr4 nalać w gąsior; obrać 10 cytryn cieniuteńko z żółtej skórki i włożyć w spirytus na 24 godzin. Na cztery funty cukru w kawałkach nalać dwie kwarty wody miękkiej i zagotować na syrop, szumując starannie. Gdy się parę razy zagotuje, wlać go w wazę i w ten gorący syrop zlać wszystek spirytus bez skórek, od razu go cedząc. Mieszać kilka minut, aby się dobrze spirytus z cukrem połączył, a potem zostawić w spokojności. Z tej propocji jest 6 kwart doskonalej, mocnej wódki, trzeba jednak zachować następujący porządek: lać spirytus koniecznie do syropu, (gdyż inaczej wódka będzie mętna), a filtrować nawet nie potrzeba i tylko zlać w butelki. Po dwóch dniach będzie jak kryształ. Cytryny powinny być świeże, nie obeschnięte.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
D
Dariusz
Proponuję POPRAWIĆ ten przepis:
1. Obrac skórkę z cytryn i zalać ją alkoholem na jedną dobę. Przygotować syrop cukrowy i odcedzony nalew wlać do syropu. TO BY BYŁO JAKW PRZEPISIE Z 1885.
2. Cytryny przekroić na połówki i włożyć do słoja, zasypać cukrem i zalać spirytusem na jedną dobę (mieszac, potrząsać). Po tym czasie nastaw zlać a z cytryn wycisnąć sok do.nastawu. TO BY BYŁO WG INTENCJI, ŻE CYTRYNÓWKA "NA SOKU" JEST NAJLEPSZA.
Bez poprawek i wyjaśnienia podany przepis przeczy cytowanemu oryginałowi. Oryginalny przepis to likier na skórce cytrynowej (w zasadzie słodka wódka smakowa) a podany przepis zawiera nie tylko ten błąd, że pomija skórki ale opiera się na macerowaniu cytryn bez wierzchniej skórki - czyli macerowaniu albeo.
Szkoda że autorka od 2016 roku nie dokonała korekty przepisu.
D
Dziubek
Z tego co sprawdziłem w dawnej Polsce kwarta to był 1 litr to co podajesz to jest 2 karteczki czyli 0.5 litra w oryginale 2l nie wiem jak to tłumaczyłaś ale u ciebie jest co by spiryt wlać do ostudzonego syropu a w oryginale do goracego
KM
Kasia M KoBo
Jak dlugo mozna przechowywac ta nalewke i czy trzeba ja trzymac w lodowce?
PS
Patryk Szajda
W oryginalnym przepisie jest żeby wlać spirytus do gorącego syropu a pani pisze ze do ostudzonego 🤔
JH
Jacek Hajduga
Szukałem fajnego przepisu na cytrynówkę i to jest właśnie to. Oczywiście nie byłbym sobą jakbym nie dokonał modyfikacji na podstawie prób i błędów. Zamiast 800g cukru daje 600g i 200g miodu (wielokwiat). Nie dodaję do nalewki nastawu ze skórek z cytryn robię ją na samych soku i moim zdaniem to jest to! Przynajmniej dla mnie. Amatorom tego trunku polecam jeszcze dodać kilka listków mięty wzbogaca smak . I zgodzę się z przedmówcami, że zinterpretowałem przepisy pod siebie po prostu przeczytałem to, co chciałem przeczytać i wyszło naprawdę nieźle.
AK
Anna Kłosowska Korpak
Zaintrygował mnie ten błąd interpretacyjny :) Cytrynówke, miałam okazje pić wyłącznie w mojej ulubionej knajpce, ale nie była ani krystaliczna, ani też mało kwaśna, za to były w niej "skrawki" miąższu cytryn i metne zbarwienie jak sok z cytryny. Dlatego po przeczytaniu przepisu Leny od razu o niej pomyślałam :D Nie sądzę zeby ją przyrządzano na samych skórkach. A że smakuje mi obłędnie, właśnie dlatego że jest jak sok cytrynowy z wódką, której nie czuć, to wypróbuję Twó przepis Lenko, nie oryginał - idealny na spotkanie z przyjaciółmi, które się zbliża.
KC
Karol Czerwień
Kwarta staropolska to 0.94l, a garniec 3.77l. Poza tym warto przeczytac definicje miekkiej wody
KK
Kinga Kronberg
A co z leżakowaniem? W każdym przepisie na cytrynówkę jest informacja, że powinna leżakować kilka tygodni. :)
KC
Klaudia Czech
szacun dla młodych dziewczyn co lubią chodzić po naszych pięknych górach
KJ
Klikafka Joanna
Jakiego spirytusu używasz? Pozeszłorocznych doświadczeniach wiem, że najlpeszy jest spirytus nalewkowy, ma doskonały smak i nie ścina białka. Robie podoby napój, ale nie daje cukru tylko miód. Wychodzi nalewka, ktora zachwyci każdego, a grypę leczy od pierwszego łyka :-)
KJ
Klikafka Joanna
Pan Kołodziej Mój przepis jest taki, że daję objętościowo tyle samo miodu, co soku z cytryny i spirytusu. W zależności od słodkości miodu wycodzi mniej lub bardzie słodkie. I co cierkawe, każda porcja ma inny smak.
Ewa Łepecka
Spirytus nalewkowy to po prostu alkohol etylowy o mocy ok. 70% - to samo wyjdzie jak wymieszać spirytus z wódką (w proporcji 1:1) - no i pewnie sporo taniej :)
Awatar
Lena Gryszko
Asiu, użyłam najzwyklejszego spirytusu ale to ja konieczie muszę się rozejrzeć za takim nalewkowym skoro mówisz, że jest doskonały :-)
BG
Beata Gajzler
Wg. starego przepisu chodzi o cieniutką żółtą skórkę z cytryny , nie może mieć nic białego, taką cytrynówkę robił mój teść, nie dodawał soku. Była wspaniała:)
RF
Robert Franckowski
Ludzie, przecież cytrynowke robi się na skórkach, nie ma cytrynach.
P
Piotr
A jak kupujesz cytryny to jesz skórki czy zawartość cytryny?
W skórkach jest dużo chemii wosków. Moim zdaniem jak nie masz bio cytryn to nie ma się co bawić w skórki.
Jacek Żabicki
Lena Gryszko Zależy jaki efekt chcemy osiagnąć, jeżeli wykonamy cytrynówkę na samych skórkach to wyjdzie wódka aromatyzawana cytryną :). Jeśli zaś chcemy uzyskać zawiesistą pełną smaku nalewkę konieczne jest dodanie soku z cytryn. Ta druga opcja jest znacznie lepsza :)
Awatar
Lena Gryszko
Widzisz Robert, pierwsze podejście do interpretacji tradycyjnej receptury i zrozumiałam, że robimy na cytrynach � Ale jak to się mówi: człowiek uczy się całe życie � następnym razem sprawdzę na samych skórkach � Swoją drogą ta cytrynówka naprawdę jest boska � dzięki za komentarz! �
MS
Małgorzata SO-Ćwikowska
Super 🤣 przepis . Dziękuję
CP
Cebullah Plu
Dodam tylko że jeśli kto chce robić coś ze skórek cytrusów, to lepiej użyć takich z ekologicznych owoców, te 'zwyczajne' są nafaszerowane różnymi truciznami, dlatego warto o rozwagę.
MM
Małgorzata Marcinkowska
Nie za mało wody na 1 l spirytusu??
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.