![](/img/containers/pliki/przepisy/babka-cytrynowa/8f67e22aa9cc58c06de4b842016a7905.jpg/b308385b96011ed8440c648c7218418a.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Przepis na babkę maksymalnie cytrynową! Nigdy w życiu nie jadłam tak intensywnie cytrynowej babki. Nigdy też nie spotkałam się z takim przepisem. Poznawanie tradycyjnych receptur jest niesmowicie ciekawe! :)
A największą pochwałą było to, jak moja przyszła, kochana teściowa poprosiła o dokładkę tej babki! :D
Przepis pochodzi z 1895r.
![](/img/containers/pliki/przepisy/babka-cytrynowa/400e124affd576c607af2b88e66b689b.jpg/2c795a9f5ac0c28cbf5c0a2c184c8d1e.webp)
Składniki
Przygotowanie
Cytryn 3, mąki 2 kubki pszennej i 1 kubek kartoflanej, 4 kubki cukru i 24 jaj. Cytryny mocno ugotować aby słomką przebić je można było, rozerznąć, wyjąć pestki, przetrzeć przez durszlak i ucierać w donicy, dosypując po trochu cukier i żółtka, rozetrzeć wszystko na białą massę, zbić pianę z białek, zmieszać z ciastem przesypując mąką, wlać do formy wysmarowanej masłem i wstawić na godzinę do pieca.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.