Przepis na babkę maksymalnie cytrynową! Nigdy w życiu nie jadłam tak intensywnie cytrynowej babki. Nigdy też nie spotkałam się z takim przepisem. Poznawanie tradycyjnych receptur jest niesmowicie ciekawe! :)

A największą pochwałą było to, jak moja przyszła, kochana teściowa poprosiła o dokładkę tej babki! :D

Przepis pochodzi z 1895r.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Składniki

  • Masło do wysmarowanie formy
  • 4 szt jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 szt cytryny

Przygotowanie

  1. Cytrynę gotuję do momentu, aż będzie całkowicie miękka. Zajmie to ok. 30 minut.
  2. Ugotowaną cytrynę przekrajam i wyjmuję pestki. Pilnuję, aby soki, które z niej wyciekają trafiły do miski. Praktycznie całą cytrynę ocieram o tarkę.
  3. Stopniowo dosypuję cukier puder i żółtka. Zaczynam wszystko ubijać mikserem.
  4. Miksując dodaję cały czas mąkę. Na koniec do masy dodaję ubite białka. Tym razem ciasto delikatnie mieszam.
  5. Formę do babki smaruję masłem, prószę bułką tartą i wlewam do niej ciasto.
  6. Babka piecze się przez ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Cytryn 3, mąki 2 kubki pszennej i 1 kubek kartoflanej, 4 kubki cukru i 24 jaj. Cytryny mocno ugotować aby słomką przebić je można było, rozerznąć, wyjąć pestki, przetrzeć przez durszlak i ucierać w donicy, dosypując po trochu cukier i żółtka, rozetrzeć wszystko na białą massę, zbić pianę z białek, zmieszać z ciastem przesypując mąką, wlać do formy wysmarowanej masłem i wstawić na godzinę do pieca.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.