Przepis na idealną babkę wielkanocną? Babka tiulowa :) Powiem tak: jest to mięciutka, delikatna i puszysta babka - całkowicie podbiła moje serce. Uwielbiam i zachęcam do wypróbowania. Babkę piekłam w zwykłej blaszanej foremce, która dobrze trzyma ciepło, przez co babka ładnie rośnie i później gwałtownie nie opada.

Subskrybuj

Babka tiulowa

Składniki

  • Odrobina bułki tartej
  • 70 g masła klarowanego
  • 20 g drożdży
  • 60 g cukru
  • 40 ml mleka
  • 170 g mąki
  • 10 szt żółtek

Przygotowanie

  1. Podgrzewam mleko do pokojowej temperatury - mleko powinno być po prostu letnie. Rozpuszczam drożdże w mleku i dodaję łyżkę mąki. Tak przygotowany rozczyn zostawiam na ok. 10 minut.
  2. Oddzielam białka od żółtek. Dodaję do żółtek cukier i ubijam mikserem do momentu, aż masa będzie lśniąca i bladożółtego koloru. Masa napęcznieje :)
  3. Do ubitych z cukrem żółtek dodaję rozczyn z drożdży i całą mąkę.
  4. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na ok. 1 godzinę. Miskę z ciastem ustawiam w ciepłym miejscu i przykrywam ją ściereczką.
  5. Do ciasta dodaję rozpuszczone masło klarowane. Całość dokładnie wyrabiam - na jednolitą i puszystą masę.
  6. Formę do babki smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Przekładam do formy ciasto, które jest bardzo rozciągliwe. Ugniatam je w foremce.
  7. Zostawiam babkę w formie do wyrośnięcia. Czekam ok. 1 godziny.
  8. Ustawiam piekarnik na grzanie góra-dół do 150 stopni. Wstawiam babkę na 40 minut.
  9. Można babkę polukrować: do tego użyłam 1 białko, 60 g cukru pudru i kilka kropel cytryny. Miksujemy wszystko do momentu, aż uzyskamy lśniącą gęstą masę. Lukrujemy od razu po wyjęciu babki z foremki.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Żółtek 2 szklanki i szklanka cukru, ubić tak mocno żeby zbielały; wlać do nich szklankę letniego mleka, 3 łyżki drożdży, 3 szklanki mąki, a wybiwszy dobrze pozostawić pod nakryciem w ciepłem miejscu. Gdy ciasto podrośnie wlać w nie masła sklarowanego pół szklanki, wybić mocno i nalać mniejszą połowę formy. Jak podejdzie tyle, że na cal od formy nie będzie dostawać, wstawić w piec na godzinę, obchodząc się z nią bardzo ostrożnie żeby nie opadła.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko