Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Przepis na idealną babkę wielkanocną? Babka tiulowa :) Powiem tak: jest to mięciutka, delikatna i puszysta babka - całkowicie podbiła moje serce. Uwielbiam i zachęcam do wypróbowania. Babkę piekłam w zwykłej blaszanej foremce, która dobrze trzyma ciepło, przez co babka ładnie rośnie i później gwałtownie nie opada.



Składniki
Przygotowanie
Żółtek 2 szklanki i szklanka cukru, ubić tak mocno żeby zbielały; wlać do nich szklankę letniego mleka, 3 łyżki drożdży, 3 szklanki mąki, a wybiwszy dobrze pozostawić pod nakryciem w ciepłem miejscu. Gdy ciasto podrośnie wlać w nie masła sklarowanego pół szklanki, wybić mocno i nalać mniejszą połowę formy. Jak podejdzie tyle, że na cal od formy nie będzie dostawać, wstawić w piec na godzinę, obchodząc się z nią bardzo ostrożnie żeby nie opadła.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.