![](/img/containers/pliki/przepisy/mazurek-jablkowy-z-masa-migdalowa/629db22eb034230b4877d739752a44f9.jpg/25c1c9350767934d4844373c59b1c4e9.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Uwielbiam nasze polskie jabłka, dlatego z wielką chęcią przygotowałam mazurka z jabłkami. Ciekawym dopełnieniem jest masa migdałowa. Ciasto lekkie, niezbyt słodkie i idealne na Wielkanoc :) Do upieczenia tarty doskonale sprawdzi się najzwyklejsze porcelanowe naczynie.
![](/img/containers/pliki/przepisy/mazurek-jablkowy-z-masa-migdalowa/c8b38e94a376804ecb336c428bc6b6e2.jpg/bbceb851eb7aaa9cf9b4e138c220533e.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/mazurek-jablkowy-z-masa-migdalowa/99c2358296f2980de83ce3efd8c618a7.jpg/68e4479f869cfa362b3a0c2320880177.webp)
Składniki
Przygotowanie
Zrobić ciasto kruche z funta mąki, funta masła, funta migdałów obranych i utłuczonych, pół funta cukru i 4 całych jaj zagnieść dobrze, rozciągnąć na blachę wysmarowaną masłem, na to ułożyć massę migdałową z funta migdałów utłuczonych z białkami i upiec, uważając żeby się niezbyt zrumienił. Kilkanaście jabłek obrać, ugotować w gęstym syropie na marmeladę, dodając wanilii i cynamonu. Gdy mazurek się upiecze wyjąć go i zaraz na gorący układać marmeladę na palec grubo. Jak ostygnie ulukrować i ubrać.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.