Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Uwielbiam nasze polskie jabłka, dlatego z wielką chęcią przygotowałam mazurka z jabłkami. Ciekawym dopełnieniem jest masa migdałowa. Ciasto lekkie, niezbyt słodkie i idealne na Wielkanoc :) Do upieczenia tarty doskonale sprawdzi się najzwyklejsze porcelanowe naczynie.
Składniki
Przygotowanie
Zrobić ciasto kruche z funta mąki, funta masła, funta migdałów obranych i utłuczonych, pół funta cukru i 4 całych jaj zagnieść dobrze, rozciągnąć na blachę wysmarowaną masłem, na to ułożyć massę migdałową z funta migdałów utłuczonych z białkami i upiec, uważając żeby się niezbyt zrumienił. Kilkanaście jabłek obrać, ugotować w gęstym syropie na marmeladę, dodając wanilii i cynamonu. Gdy mazurek się upiecze wyjąć go i zaraz na gorący układać marmeladę na palec grubo. Jak ostygnie ulukrować i ubrać.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.