Mazurek jabłkowy z masą migdałową

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 60 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Uwielbiam nasze polskie jabłka, dlatego z wielką chęcią przygotowałam mazurka z jabłkami. Ciekawym dopełnieniem jest masa migdałowa. Ciasto lekkie, niezbyt słodkie i idealne na Wielkanoc :) Do upieczenia tarty doskonale sprawdzi się najzwyklejsze porcelanowe naczynie.

Mazurek jabłkowy z masą migdałową
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Zrobić ciasto kruche z funta mąki, funta masła, funta migdałów obranych i utłuczonych, pół funta cukru i 4 całych jaj zagnieść dobrze, rozciągnąć na blachę wysmarowaną masłem, na to ułożyć massę migdałową z funta migdałów utłuczonych z białkami i upiec, uważając żeby się niezbyt zrumienił. Kilkanaście jabłek obrać, ugotować w gęstym syropie na marmeladę, dodając wanilii i cynamonu. Gdy mazurek się upiecze wyjąć go i zaraz na gorący układać marmeladę na palec grubo. Jak ostygnie ulukrować i ubrać.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.