Uwielbiam nasze polskie jabłka, dlatego z wielką chęcią przygotowałam mazurka z jabłkami. Ciekawym dopełnieniem jest masa migdałowa. Ciasto lekkie, niezbyt słodkie i idealne na Wielkanoc :) Do upieczenia tarty doskonale sprawdzi się najzwyklejsze porcelanowe naczynie.

Mazurek jabłkowy z masą migdałową

Mazurek jabłkowy z masą migdałową

Składniki

  • 60 g cukru pudru
  • 45 g cukru
  • 80 ml wody
  • 200 g mielonych migdałów
  • Szczypta cynamonu i wanilii
  • 3 szt jabłek
  • 2 szt jajek
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Jabłka myję, obieram i kroję na plasterki. W dużym rondlu rozgrzewam ok 60 ml wody i 3 łyżki cukru. Dodaję pokrojone jabłka, cynamon i odrobinę wanilii. Duszę jabłka do momentu, aż powstanie gęsta masa.
  2. Ugniatam kruche ciasto: mąkę, 100 g mielonych migdałów, cukier puder, masło i jajko ugniatam na jednolitą kulkę.
  3. Przygotowuję masę migdałową: ubijam na sztywną pianę 1 białko i dodaję do niego 100 g mielonych migdałów.
  4. Formę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Grzanie góra - dół.
  5. Wykładam ciasto do formy i nakłuwam w kilku miejscach widelcem. Zrobiłam jeszcze plecionkę po bokach: od ciasta odkroiłam 1/4 ciasta, uformowałam jeden długi i cienki wałeczek. Chwyciłam wałeczek w połowie i zaczęłam przeplatać ze sobą dwa końce. Ciasto przykryłam papierem do pieczenia, obsypałam fasolą i i wstawiłam do piekarnika. Po 15 minutach wyjęłam papier, a ciasto rumieniło się przez kolejne 5 minut.
  6. Na gorące ciasto wykładam masę migdałową (która jest bardzo gęsta) i na to uprażone jabłka.
  7. Całość można jeszcze lukrować i dekorować ulubionymi dodatkami. Ja się ograniczyłam tylko do kilku migdałów :)

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Zrobić ciasto kruche z funta mąki, funta masła, funta migdałów obranych i utłuczonych, pół funta cukru i 4 całych jaj zagnieść dobrze, rozciągnąć na blachę wysmarowaną masłem, na to ułożyć massę migdałową z funta migdałów utłuczonych z białkami i upiec, uważając żeby się niezbyt zrumienił. Kilkanaście jabłek obrać, ugotować w gęstym syropie na marmeladę, dodając wanilii i cynamonu. Gdy mazurek się upiecze wyjąć go i zaraz na gorący układać marmeladę na palec grubo. Jak ostygnie ulukrować i ubrać.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.