Mazurek pomarańczowy

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowania 60 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, więc na świątecznym stole nie może zabraknąć naszych tradycyjnych wypieków. Przed Wami mazurek pomarańczowy - niezwyczajny i mocno aromatyczny :) Do upieczenia tarty doskonale sprawdzi się najzwyklejsze porcelanowe naczynie.

Mazurek pomarańczowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Ugotować w wodzie 4 pomarańcze, nakłówszy je w kilku miejscach, gdy będą miękkie wyjąć z wody, a po wystudzeniu pokrajać w plastry i podsmażyć lekko w syropie. Zrobić ciasto kruche z funta mąki, pół funta masła, ćwierć funta cukru i 2 jajek rozwałkować i upiec w piecu. Następnie ułożyć warstwę usmażonych pomarańczy na to posypać grubo siekanymi migdałami i wstawić w piec do obsuszenia.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
EJ
Eryka Jura
Witam, mam takie pytanie, czy takie całe pomarańcze wraz ze skórką nie powodują, że ciasto jest w smaku gorzkie? Ja zwykle mniej słodzę ciasta, stąd ta obawa, a wiem, że odrobiona termicznie pomarańcza zwykle właśnie jest gorzka.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.