![](/img/containers/pliki/przepisy/mazurek-pomaranczowy/172c968677c6aadb745fbed27bc6e6c0.jpg/7b2e0dc3213087b1f611f3e240e35154.webp)
Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, więc na świątecznym stole nie może zabraknąć naszych tradycyjnych wypieków. Przed Wami mazurek pomarańczowy - niezwyczajny i mocno aromatyczny :) Do upieczenia tarty doskonale sprawdzi się najzwyklejsze porcelanowe naczynie.
![](/img/containers/pliki/przepisy/mazurek-pomaranczowy/63b3047c92c9b284a2ab607397ebdbb4.jpg/1bfc66fc462ed3c1698ce298d4659f69.webp)
Mazurek pomarańczowy
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Ugotować w wodzie 4 pomarańcze, nakłówszy je w kilku miejscach, gdy będą miękkie wyjąć z wody, a po wystudzeniu pokrajać w plastry i podsmażyć lekko w syropie. Zrobić ciasto kruche z funta mąki, pół funta masła, ćwierć funta cukru i 2 jajek rozwałkować i upiec w piecu. Następnie ułożyć warstwę usmażonych pomarańczy na to posypać grubo siekanymi migdałami i wstawić w piec do obsuszenia.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.