![](/img/containers/pliki/przepisy/sorbet-cytrynowy/cc70988acdedf4b5ba5e8dd5892770fd.jpg/7443bba7514b2d1ae5ddc869426faed1.webp)
Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Sorbet cytrynowy świetnie smakuje w gorące dni lata. Oprócz tradycyjnego serwowania lodów w wafelkach polecam też wykorzystanie sorbetu do napojów :-) Orzeźwia, chłodzi, smakuje, więc nic więcej do szczęście nie trzeba! Przepis bardzo prosty, a żeby go zrobić potrzeba tylko 3 składników :)
![](/img/containers/pliki/przepisy/sorbet-cytrynowy/b9b1ddedfae1804967bdc1e1b09e587f.jpg/8f5c8ff4d3d2d4063a16298ca3a986ce.webp)
Sorbet cytrynowy
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Funt cukru otrzeć o 1 cytrynę i zrobić z niego syrop nalawszy kwartą wody, wyszumować, ostudzić, wcisnąć sok z pięciu cytryn, przecedzić przez gęste sito, wlać do puszki i zamrozić wiadomym sposobem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.