Sorbet cytrynowy

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 360 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Sorbet cytrynowy świetnie smakuje w gorące dni lata. Oprócz tradycyjnego serwowania lodów w wafelkach polecam też wykorzystanie sorbetu do napojów :-) Orzeźwia, chłodzi, smakuje, więc nic więcej do szczęście nie trzeba! Przepis bardzo prosty, a żeby go zrobić potrzeba tylko 3 składników :)

Sorbet cytrynowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Funt cukru otrzeć o 1 cytrynę i zrobić z niego syrop nalawszy kwartą wody, wyszumować, ostudzić, wcisnąć sok z pięciu cytryn, przecedzić przez gęste sito, wlać do puszki i zamrozić wiadomym sposobem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.