Budyń cytrynowy

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Co powiecie na budyń, który smakuje jak sernik cytrynowy? Tylko dodajmy do tego, że przygotowujemy go na parze i na dodatek bez ani grama cukru? :-) Jak dla mnie ta pozycja zasługuje na miano "prawie" dietetycznego deseru! Dla miłośników lekkich serniczków ten przepis jest idealny.

Budyń cytrynowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Wbić do rądelka 9 żółtek, włożyć 8 łutów masła, 8 łutów miałkiego cukru, sok z dużej cytryny i gotować wszystko na wolnym ogniu aż zacznie gęstnieć. Wyłożyć massę, zmięszać z otartą cytrynową skórką i mięszać aż ostygnie, białka ubić na pianę, lekko domięszać, formy wysmarować masłem i wyłożyć na dnie papierem także wysmarowanym masłem, ciasto włożyć do formy i gotować na parze przez półtory godziny. Na półmisku polewa się sokiem szodonowym.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
WP
Weronika Paluch
A ile mniej więcej zajmuje zrobienie go? Wygląda pięknie
Awatar
Lena Gryszko
W sumie ok 45 minut Z czego ok 30 minut deserek cutrynowy sam się gotuje w kokilce umieszczonej w rondelku z wodą ☺️
MB
Marcin Błański
Receptura przypomina suflet :)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.