Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Co powiecie na budyń, który smakuje jak sernik cytrynowy? Tylko dodajmy do tego, że przygotowujemy go na parze i na dodatek bez ani grama cukru? :-) Jak dla mnie ta pozycja zasługuje na miano "prawie" dietetycznego deseru! Dla miłośników lekkich serniczków ten przepis jest idealny.
Składniki
Przygotowanie
Wbić do rądelka 9 żółtek, włożyć 8 łutów masła, 8 łutów miałkiego cukru, sok z dużej cytryny i gotować wszystko na wolnym ogniu aż zacznie gęstnieć. Wyłożyć massę, zmięszać z otartą cytrynową skórką i mięszać aż ostygnie, białka ubić na pianę, lekko domięszać, formy wysmarować masłem i wyłożyć na dnie papierem także wysmarowanym masłem, ciasto włożyć do formy i gotować na parze przez półtory godziny. Na półmisku polewa się sokiem szodonowym.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.