Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 70 minut
Czas gotowania 55 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Ciasto drożdżowe, które zawsze jest pulchne, miękkie i zachowuje świeżość przez kilka dni. Zawsze się zastanawiam, dlaczego nawet te z najlepszych cukierni na drugi dzień są już twarde i nie smakują tak dobrze. Od kiedy poznałam tajniki pieczenia udanego ciasta drożdżowego, to nie ukrywam, że sama wolę się zabrać za jego przygotowanie. Zawsze smakuje lepiej i mam też dużą satysfakcję podczas wyjmowania go z piekarnika :)

Jest to klasyczny przepis na ciasto drożdżowe. Można go upiec z dowolnymi owocami, zarówno świeżymi jak i mrożonymi. Kruszonka w naszym wypadku jest absolutną koniecznością ale znam też takich, co ją pomijają.

Z niżej podanych proporcji wyjdzie ciasto na okrągłą formę o średnicy 24 cm – w takim układzie ciasto wyrośnie wysokie i będzie wystawało ponad brzegi foremki. Możesz też je upiec w mniejszych podłużnych foremkach. Optymalnie jest kiedy niewyrośnięte jeszcze ciasto drożdżowe sięga maksymalnie 1/3 wysokości foremki. Podczas wyrastania podwoi swoją objętość, a już podczas pieczenia osiągnie krawędź albo nawet będzie wystawało poza foremkę.

Aby ciasto zachowało jak najdłużej świeżość wystarczy je po ostudzeniu owinąć w folię aluminiową. Przez co najmniej 3 dni będzie smakowało jak wyjęte prosto z piekarnika.

Kruszonka
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Garniec mąki rozrobić 2 kwartami mleka i pół funtem drożdży rozpuszczonych w półkwarcie mleka. Gdy ciasto podrośnie, posolić, wlać 30 ubitych żółtek z białkami ubitymi na pianę i 2 funtami cukru, dosypać mąki tyle, aby ciasto było dostatecznie gęste i wybijać dopóki od ręki odstawać nie będzie. Następnie dodać 3 szklanki sklarowanego masła, pół funta rodzenków dużych, trochę kwiatu muszkatołowego dla zapachu i wybijać jeszcze. Gdy ciasto podrośnie, nałożyć na wysmarowane blachy, ubrać podłóg upodobania, a gdy podrośnie wstawić w piec.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
D
Danusia.j@onet.eu
Mi nie wyszlo, uwazam ze za duzo maki nie polecam
MK
Monika Kaczmarek
Mąki trzeba użyć dużo więcej bo ciasto jest bardzo rzadkie, przy tej ilości mąki co jest w przepisie nie wyjdzie ciasto w miarę zbite.
MS
Marta Szczot Korzeniowska
Ciasto wygląda fantastycznie.Właśnie je robię! :)
KK
Kamil Kordek
Ciasto wygląda przepysznie ale ile musiałabym użyć drożdży suchych zamiast świeżych do tego przepisu
AK
Aleksandra Kowalczyk
Czy ciasto można zrobić w blaszce prostokątnej (20x30cm)? 😊😊
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.