
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Ciasto drożdżowe, które zawsze jest pulchne, miękkie i zachowuje świeżość przez kilka dni. Zawsze się zastanawiam, dlaczego nawet te z najlepszych cukierni na drugi dzień są już twarde i nie smakują tak dobrze. Od kiedy poznałam tajniki pieczenia udanego ciasta drożdżowego, to nie ukrywam, że sama wolę się zabrać za jego przygotowanie. Zawsze smakuje lepiej i mam też dużą satysfakcję podczas wyjmowania go z piekarnika :)




Jest to klasyczny przepis na ciasto drożdżowe. Można go upiec z dowolnymi owocami, zarówno świeżymi jak i mrożonymi. Kruszonka w naszym wypadku jest absolutną koniecznością ale znam też takich, co ją pomijają.
Z niżej podanych proporcji wyjdzie ciasto na okrągłą formę o średnicy 24 cm – w takim układzie ciasto wyrośnie wysokie i będzie wystawało ponad brzegi foremki. Możesz też je upiec w mniejszych podłużnych foremkach. Optymalnie jest kiedy niewyrośnięte jeszcze ciasto drożdżowe sięga maksymalnie 1/3 wysokości foremki. Podczas wyrastania podwoi swoją objętość, a już podczas pieczenia osiągnie krawędź albo nawet będzie wystawało poza foremkę.
Aby ciasto zachowało jak najdłużej świeżość wystarczy je po ostudzeniu owinąć w folię aluminiową. Przez co najmniej 3 dni będzie smakowało jak wyjęte prosto z piekarnika.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Garniec mąki rozrobić 2 kwartami mleka i pół funtem drożdży rozpuszczonych w półkwarcie mleka. Gdy ciasto podrośnie, posolić, wlać 30 ubitych żółtek z białkami ubitymi na pianę i 2 funtami cukru, dosypać mąki tyle, aby ciasto było dostatecznie gęste i wybijać dopóki od ręki odstawać nie będzie. Następnie dodać 3 szklanki sklarowanego masła, pół funta rodzenków dużych, trochę kwiatu muszkatołowego dla zapachu i wybijać jeszcze. Gdy ciasto podrośnie, nałożyć na wysmarowane blachy, ubrać podłóg upodobania, a gdy podrośnie wstawić w piec.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.