Suflet cytrynowy

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 1
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Za oknem praktycznie wiosna, dlatego dzisiaj proponuję lekkie, szybkie, orzeźwiające i odrobinkę słodkie rozwiązanie: suflet cytrynowy.

Suflet wychodzi puszysty i aksamitny. Z zewnątrz jest twarda skorupka, ale w środku... łyżeczka miękko się zanurza w cudownie lekki mus. Polecam!

Suflet cytrynowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Ubić białka na sztywną pianę, w którą, gdy do połowy ubita wcisnąć sok i wsypać skórk obtartą z jednej dużej cytryny lub z 2 mniejszych cytryn. Potem ubijać dalej pianę aż do zupełnej sztywności, wrzucić żółtka, lekko wymieszać, sypiąc 1/4 funta pudru i odrobinkę mąki (patrz omlet suffle). Z wierzchu jeszcze posypać cukrem otartym o cytrynę i drobno utłuczonym, wstawić do pieca na 10-15 minut i podać z sokiem lub z szodonem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
ZP
Zuzanna Pietruszewska
czy przepis jest na jeden czy masa starcza na dwie foremki?
Awatar
Lena Gryszko
Nie mam pojęcia dlaczego dopiero teraz zobaczyłam Twoje pytanie :( Składników spokojnie starcza na 2 foremki :-)
Andżelina Łuszcz
Mmm... wygląda smakowicie ;) raz robiłam suflet ale mi nie wyszedł, może z tego przepisu będzie lepiej ;)
Awatar
Lena Gryszko
Spróbuj koniecznie!
EW
Ela Wereśniak
Prosty przepis , suflet zawsze wychodzi.Serdecznie polecam 🙂
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.