Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Za oknem praktycznie wiosna, dlatego dzisiaj proponuję lekkie, szybkie, orzeźwiające i odrobinkę słodkie rozwiązanie: suflet cytrynowy.
Suflet wychodzi puszysty i aksamitny. Z zewnątrz jest twarda skorupka, ale w środku... łyżeczka miękko się zanurza w cudownie lekki mus. Polecam!
Składniki
Przygotowanie
Ubić białka na sztywną pianę, w którą, gdy do połowy ubita wcisnąć sok i wsypać skórk obtartą z jednej dużej cytryny lub z 2 mniejszych cytryn. Potem ubijać dalej pianę aż do zupełnej sztywności, wrzucić żółtka, lekko wymieszać, sypiąc 1/4 funta pudru i odrobinkę mąki (patrz omlet suffle). Z wierzchu jeszcze posypać cukrem otartym o cytrynę i drobno utłuczonym, wstawić do pieca na 10-15 minut i podać z sokiem lub z szodonem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.