Tort orzechowy

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 0 minut
Czas gotowania 0 minut
Liczba porcji 12
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Tort orzechowy to istna rozpusta dla wielbicieli orzechów z nutą czekolady: jest delikatny w smaku, idealnie wyważona nuta czekolady i słodyczy. To rozpusta dla największych łasuchów. Dodatek lukru dodaje odrobinę kwaśno-słodkiego akcentu co sprawia, że tort nie jest banalnym „tortem orzechowym”.

Tort zawsze kojarzy mi się z urodzinami i tym razem udało mi się sprawić nim niespodziankę na hiszpańskie urodziny mojej znajomej. Jak na pewno nie raz słyszeliście taka impreza, jak i każda inna w Hiszapanii to duża ilość gości i miło spędzany czas w gronie przyjaciół. Tort był punktem kulminacyjnym podczas przyjęcia i co więcej wszyscy byli zachwyceni połączeniem smaków i lekkością biszkoptu, który jest delikatny i rozpływa się w ustach :) Do kremu dodałam też odrobinę gorzkiej czekolady. Tak, więc bierzemy się za łupanie orzechów i pieczenie! Zobaczysz jakie to proste i smaczne!

Krem do tortu orzechowego
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Tort orzechowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

12 żółtek utrzeć do białości z 1/4 kg cukru, 1/4 kg orzechów włoskich zmielonych na młynku, 5 dekagramów mąki i pianą z pozostałych białek, wymieszać wszystko razem, podzielić na 2 części i upiec w dwóch tortownicach wysmarowanych masłem i wysypanych bułką. Gdy placki przestygną, przełożyć je następującą masą: 1/4 kg orzechów włoskich zmielonych na maszynce i 1/4 kg cukru, zarobić z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki, a po nasmarowaniu wstawić jeszcze na 10 min do wolnego pieca. Po zupełnym wystygnięciu, ubrać tort po wierzchu połówkami orzechów zamaczanemi w gęstym bardzo syropie i polukrować lukrem cytrynowym.

Awatar
Katarzyna Kostrzewa
Gotowanie stało się pasją, kiedy na studiach, żywność stała się czymś więcej niż tylko zaspokajaniem potrzeb. Każdego dnia próbuję stworzyć coś co jest bombą dla zmysłów i pozwala że nie zapomnisz tego smaku. Kocham zamieniać te mniej zdrowe składniki, na coś zupełnie zdrowego. Nie oznacza to jednak, że nie grzeszę :) Pamiętaj ! "Jesteś tym, co jesz" Gillian McKeith. Zajrzyj na mojego Instagrama
Dołącz do dyskusji
SB
Stasia Blasz
Dodam ze, zamiast cukru dodalam stevie, czekolada byla 90% , nie dodalam maki , wymieszalam za malo , byly grudki ,pieklam 45 min. ale mimo tego ciasto wyszlo lekkie . Zoltka ze stevia nie wychodza puszyste jak ubijane z cukrem. Orzechow mam jeszcze duzo , sprobuje jeszcze raz , tym razem bardzo starannie wszystko odwaze , wymieszam i zobaczymy wyniki. Zobacze jaka jest roznica w mieleniu orzechow w mikserze a jaka w maszynce . Pozdrawiam serdecznie , Stasia
SB
Stasia Blasz
tort upieklam , nie wyszedl dobrze ale polowe zjadlam gdy byl jeszcze cieply. Probuje przepisy z English baking show i zawsze mi wszystko wychodzi. Ogolnie bardzo lubie ten krem , jest lekki ale po co to maslo?Moim ulubionym ciastem jest tort Sweden princes birthday cake czyli urodzinowy tort szweckiej ksiezniczki.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.