Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Tort orzechowy to istna rozpusta dla wielbicieli orzechów z nutą czekolady: jest delikatny w smaku, idealnie wyważona nuta czekolady i słodyczy. To rozpusta dla największych łasuchów. Dodatek lukru dodaje odrobinę kwaśno-słodkiego akcentu co sprawia, że tort nie jest banalnym „tortem orzechowym”.
Tort zawsze kojarzy mi się z urodzinami i tym razem udało mi się sprawić nim niespodziankę na hiszpańskie urodziny mojej znajomej. Jak na pewno nie raz słyszeliście taka impreza, jak i każda inna w Hiszapanii to duża ilość gości i miło spędzany czas w gronie przyjaciół. Tort był punktem kulminacyjnym podczas przyjęcia i co więcej wszyscy byli zachwyceni połączeniem smaków i lekkością biszkoptu, który jest delikatny i rozpływa się w ustach :) Do kremu dodałam też odrobinę gorzkiej czekolady. Tak, więc bierzemy się za łupanie orzechów i pieczenie! Zobaczysz jakie to proste i smaczne!
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
12 żółtek utrzeć do białości z 1/4 kg cukru, 1/4 kg orzechów włoskich zmielonych na młynku, 5 dekagramów mąki i pianą z pozostałych białek, wymieszać wszystko razem, podzielić na 2 części i upiec w dwóch tortownicach wysmarowanych masłem i wysypanych bułką. Gdy placki przestygną, przełożyć je następującą masą: 1/4 kg orzechów włoskich zmielonych na maszynce i 1/4 kg cukru, zarobić z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki, a po nasmarowaniu wstawić jeszcze na 10 min do wolnego pieca. Po zupełnym wystygnięciu, ubrać tort po wierzchu połówkami orzechów zamaczanemi w gęstym bardzo syropie i polukrować lukrem cytrynowym.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.