Biszkopt idealny

Według przepisu z 1920 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Idealny biszkopt, to taki, który nie potrzebuje żadnego proszku do pieczenia ani dodatku sody oczyszczonej. Idealny biszkopt sam pięknie rośnie dzięki dobrze ubitym wcześniej białkom oraz dobrze przygotowanej masy biszkoptowej. Idealny biszkopt nie jest w środku zakalcem, nie jest za suchy ale też nie jest nadmiernie wilgotny, bo każdy biszkopt nasączamy przecież ulubionym syropem, sokiem albo likierem. Idealny biszkopt to też taki, którym nie trzeba rzucać o podłogę (biszkoptem należy rzucać, żeby zapobiec jego opadaniu). Jak zrobić idealny biszkopt? Poniżej dokładny przepis i wskazówki :) Na zdjęciach widzisz biszkopt czekoladowy, ale jeżeli chcesz zrobić zwykły, to nie dodawaj po prostu kakao.

Biszkopt idealny
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1920 roku

1/4 kg sklarowanego masła ucierać z dziesięciu żółtkami na pianę, dodać 1/4 kg cukru, 1/8 kg kakao w proszku, 12 dkg mąki i pianę z pozostałych białek. Wymieszać lekko i upiec w wolnym piecu [...]

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
IN
Irena Neumann
???
AZ
Anna Zbróg
Proszę o wyjaśnienie dlaczego do biszoptu dodaje Pani masło? To raczej jest przepis na babkę.
Awatar
Lena Gryszko
Aniu, masło oprócz smaku dodaje też odrobinę wilgoci ;) oprócz tego staram dię odwzorowywać stare przepisy i w nich też jest mowa o odrobinie masła ;) gwarantuję, że z tego przepisu nie wyjdzie babka ;)
TC
Teresa Chojnacka
No właśnie jaka foremka?
TC
Teresa Chojnacka
dziękuję
Awatar
Lena Gryszko
To zależy jaki planuję kształt tortu :) jeżeli piekę całą masę biszkoptową to w formie 24 cm. A jeżeli dzielę na dwie mniejsze części, żeby później złożyć wysoki torcik to piekę w dwóch obręczach 18 cm :)
AP
Anna Pra
chyba błąd z ilością masła,w przepisie oryginalnym 1/4 kg, w Pani przepisie 25g, chyba 250g?
AP
Anna Pra
Lena Gryszko ok, a 25g masła to w sumie łyżka od zupy chyba wyjdzie?
Awatar
Lena Gryszko
Nie ma błędu :) Oryginalny zapis zaleca zużycie też 10 jajek :) Przeliczam miary, dostosowuję je i podaję gotowe na mimo wszystko mniejsze ilości :)
IF
Iwona Fijałkowska
Ok, ale jakiej wielkości foremka??:).Przepis na pewnio wyprobuje:)
Awatar
Lena Gryszko
To zależy jaki planuję kształt tortu :) jeżeli piekę całą masę biszkoptową to w formie 24 cm. A jeżeli dzielę na dwie mniejsze części, żeby później złożyć wysoki torcik to piekę w dwóch obręczach 18 cm :)
IN
Irena Neumann
Czy jak już minie czas pieczenia biszkoptu to go od razu gorącego wyją z pieca, czy poczekać aż w piecu najpierw wystygnie?
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.