Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Są dni kiedy nachodzi nas niesamowita ochota na porządny kawałek czekoladowego ciasta. Przy odrobinie wysiłku możemy sobie sprawić cudownie wyglądający torcik czekoladowy, który nas absolutnie zaspokoi :) Na ten torcik czekoladowy składa się biszkopt, roztopiona gorzka czekolada i konfitura porzeczkowa. Zapraszam Was na deser <3
Z poniższych proporcji upiekłam 2 biszkopty, każdy w foremce o średnicy 18 cm. Dzięki temu uzyskałam wyższy torcik, natomiast oczywiście można upiec jeden biszkopt w foremce np. 24 cm. Ważne, żeby po przelaniu surowego ciasta do foremki sięgało ono do połowy wysokości danej foremki. Do upieczenia biszkoptu nie używamy ani proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej. Dzięki dobrze ubitym białkom oraz kolejności wykonywania czynności gwarantuję Wam, że biszkopt po upieczeniu nie opadnie, będzie puszysty ale też i przyjemnie wilgotny. A! I koniecznie zwracajcie uwagę na rodzaj mąki, której używacie do pieczenia biszkoptów :) Powinien to być typ 450 - 550 :)
Składniki
Przygotowanie
1/4 kg sklarowanego masła ucierać z dziesięciu żółtkami na pianę, dodać 1/4 kg cukru, 1/8 kg kakao w proszku, 12 dkg mąki i pianę z pozostałych białek. Wymieszać lekko i upiec w wolnym piecu. Po wystygnięciu oblać glazurą czekoladową.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.