Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Cytrynowy tort biszkoptowy jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi deserami. Jednak gwarantuję Wam, że taki torcik zaspokoi pragnienia największych łasuchów. Taki oto ten torcik psikuśny, że wszystkim pasuje <3 Do pieczenia biszkoptów pochodziłam już kilka razy. W końcu poznałam idealne proporcje. Biszkopt nie opada, pięknie rośnie i ma idealną puszystość. Najważniejsze jest chyba to, że jak dodajemy do masy ubite białka to nie możemy już tego miksować, tylko delikatnie wszystko mieszamy. Dzięki temu biszkopt wygląda cudownie i równomiernie się piecze. W oryginalnym przepisie do upieczenia tego biszkoptu zaleca się użyć 20 jaj i mały kieliszek białego wina. Ja piekłam biszkopt z 5 jaj, więc darowałam już dolewanie kropli wina :) Jeżeli macie tortownicę o wymiarach 19-24 cm to takie proporcje będą idealne. Jeżeli robicie mniejszy torcik, np. w foremce 16 cm to użyjcie 4 jajek.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Fun cukru utrzeć w donicy z 20 żółtkami, wsypać dla zapachu trochę wanilii, gorzkich migdałów lub skórki cytrynowej, wlać kieliszek wina białego. Dodać pianę z 20 białek przesypując funtem mąki pięknej, wymieszać ostrożnie i włożyć w dwie wysmarowane masłem tortowe formy.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.