
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Eklerki :) Wcale nie są takie trudne, ale za to jakie pyszne! :) Jeżeli macie w domu trochę masła, mąkę, jajka i śmietankę - to do dzieła!


Składniki
Przygotowanie
Półtorej szklanki wody i większe pół szklanki sklarowanego masła wlać do rondelka a gdy się zacznie gotować, wsypać pół funta mąki i mieszać bez przerwy, aż masa odstawnie od rondelka. Wtenczas odstawić do wystudzenia. W przestudzone ciasto wbijać jedno po drugiem 6 całych jaj, wsypać trochę startej skórki pomarańczowej, następnie ciasto doskonale ubić. Wyłożyć blachę białym papierem, który wysmarować z wierzchu jajkiem, rozbitem w wodzie, wstawić do pieca niezbyt gorącego, uważając aby się nie przepiekły. [...] Następnie je poprzekrawać, napełnić śmietaną ubitą z cukrem, potem złożyć obiedwie połowy i ułożyć na półmisku.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.