Eklery

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 25 minut
Liczba porcji 12
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Eklerki :) Wcale nie są takie trudne, ale za to jakie pyszne! :) Jeżeli macie w domu trochę masła, mąkę, jajka i śmietankę - to do dzieła!

Eklery
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Półtorej szklanki wody i większe pół szklanki sklarowanego masła wlać do rondelka a gdy się zacznie gotować, wsypać pół funta mąki i mieszać bez przerwy, aż masa odstawnie od rondelka. Wtenczas odstawić do wystudzenia. W przestudzone ciasto wbijać jedno po drugiem 6 całych jaj, wsypać trochę startej skórki pomarańczowej, następnie ciasto doskonale ubić. Wyłożyć blachę białym papierem, który wysmarować z wierzchu jajkiem, rozbitem w wodzie, wstawić do pieca niezbyt gorącego, uważając aby się nie przepiekły. [...] Następnie je poprzekrawać, napełnić śmietaną ubitą z cukrem, potem złożyć obiedwie połowy i ułożyć na półmisku.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
KS
Krzysztof Sowa
Pierwszy raz w życiu zrobiłem eklery. Wyszły wyśmienite. Dziękuję za przepis.
EU
Emilia Ulanowska
ciasto parzone chyba robię identycznie. fajny pomysł z tą pomarańczą czy cytryną. musze kiedyś spróbować.zauważyłam, że w przepisie jest masło klarowne. Często jest spotykasz w starych przepisach? ono ma zupełnie inne właściwości niż zwykle masło.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.