Ptysie z czekoladą i karmelem

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 60
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Leciutkie ptysie polane gorzką czekoladą i złocistym karmelem. Będzie to idealny deser nie tylko podczas wyjątkowych okazji, ale też i tak po prostu. Ptysie, z racji tego, że są robione z ciasta parzonego, są bardzo leciutkie i miękkie. Czekolada cudownie nadaje im słodkość, a karmel sprawia, że cały deser prezentuje się bajecznie. Ten deser zaprezentowaliśmy również w studiu Dzień Dobry TVN i widać było, że ekipie smakowało :)

Przygotowanie takich ptysi jest bardzo proste. Możemy je ułożyć na kształt piramidy, stożka albo każdej innej wymyślonej przez nas formy. Gotowy deser możemy przechowywać w lodówce kilka dni - to dzięki temu, że ptysie nie mają w środku żadnego nadzienia, więc ciasto zachowuje swój kształt. Kochani, nastawiajcie piekarniki i w przeciągu zaledwie 30 minut wyczarujecie cudowny deser :) Z podanych proporcji wychodzi ok. 60 mini ptysiów, więc spokojnie można ułożyć dwie wieżyczki.

Ptysie z czekoladą i karmelem
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Przygotować ciasto jak poprzednie, urabiać gałki wielkości włoskiego orzecha, kłaść na blachę wysmarowaną masłem, posmarować jajem i upiec w piecu na rumiano. Potem ułożyć z nich piramidę na półmisku zlepiając jeden z drugim gęstym bardzo lukrem, który powinien zastygać w ciągnące nitki, a na spód półmiska nalać rozpuszczoną czekoladę.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.