
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Śliwki uwielbiam i mogę je jeść pod każdą postacią. Kocham końcówkę sierpnia i wrzesień właśnie za śliwki. Jestem w stanie wybaczyć to, że dni są coraz krótsze i chłodniejsze. Tarta ze śliwką zawsze wprawi mnie w dobry nastrój.


Oprócz tego śliwki są niesamowicie bogate pod względem odżywczym. Zawierają mnóstwo pektyn, czyli błonnika. Dlatego w wielu lekach na zaparcia dodaje się właśnie wyciągi ze śliwki. Śliwki węgierki i renklody zawierają najwięcej błonnika. I do tego wszystkiego śliwki zawierają w sobie też dużo witaminy A, witaminy E i witamin z grupy B, co z kolei błogo wpływa na nasz układ nerwowy i tłumaczy dlaczego śliwki poprawiają nastrój.
Składniki
Przygotowanie
Sheet a tart-pan with short paste, and fill it as high as it will admit; put sifted lump sugar (no water), cover the tart over, and finish the same as any other tarts.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.