Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Pieczemy ciasta marchewkowe, buraczane więc kto powiedział, że nie może być i ziemniaczane? :) Dzisiaj przepis z amerykańskiej książki z 1837 roku na ciasto z batatów. Powiem tak: gdybym nie mówiła Bartkowi z czego jest to ciasto, to on byłby przekonany, że to marchewka :) Zarówno kolor, konsystencja jak i smak przypominają dobrze nam znane ciasto marchewkowe.
Z tą jednak różnicą, że to ciasto jest zdecydowanie bardziej wilgotne. I niesamowite jest to jak mało pracy z naszej strony wymaga przygotowanie tego ciasta z batatów :) Foremka, której użyłam ma 24 cm średnicy.
Składniki
Przygotowanie
Boil two pounds of potatoes till soft, beat them in a mortar, and rub them through a sieve till quite fine. Mix in half a pound of fresh butter melted, beat up the yolks of eight eggs, and the whites of three. Add half a pound of white sugar pounded, half a pint of white wine, and stir them well together. Grate in half a nutmeg, and stir in half a pint of cream. Lay a good puff paste at the bottom and round the edges of your dish, pour in your mixture, and bake it of a nice brown.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.