Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Sezon na jabłka rozkwitł w pełni <3 Właśnie teraz na targach i w sklepach znajdziemy całą masę różnego rodzaju jabłek: od tych mniejszych i słodszych, po te twarde, duże i kwaskowate. Do koloru, do wyboru! Dzisiaj prezentujemy Wam przepis na strudla jabłkowego w cieście francuskim. To jest tego typu ciasto, które łatwo się robi i tak samo łatwo znika :) Nie za słodkie ani nie za ciężkie. Idealne na słoneczne, jesienne dni :) Strudel wyszedł spod rąk Zuzi.
Najstarszy przepis na strudla pochodzi z 1696 roku i jest to ręcznie zapisana receptura, która dzisiaj przechowywana jest w Bibliotece Miasta Wiednia. Strudel jest ciastem, które było szczególnie popularne na terenach dawnego cesarstwa austro-węgierskiego. Dlatego właśnie w licznych cukierniach we Lwowie czy w Krakowie można zamówić sobie strudla. Zrobienie domowego strudla wcale nie jest trudne - zaufajcie Zuzi na słowo i sami też wypróbujcie :)
Składniki
Przygotowanie
Zrobić ciasto francuskie, rozwałkować je na pół cala grubości, pokrajać na dwa długie pasy szerokości dłoni, jeden z tych pasmów nasmarować marmoladą z jabłek lub z moreli, a posmarowawszy brzegi jajkiem, przykryć drugim pasem, posypać cukrem i wsadzić do pieca na 3 kwadranse. Gotowy strudel pokrajać w małe kwadraty i podać gorący lub zimny.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.