
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Kto nie ma słabości do domowej szarlotki? Najlepiej jeszcze takiej prosto z piekarnika i podanej z lodami <3 Uwielbiam szarlotkę niezależnie od pory roku. Uważam, że jest to wypiek, który idealnie wpisuje się w mroźną, zimową aurę jak i w ciepłe, słoneczne dni.




Kruche ciasto jest tutaj odrobinkę nietypowe: oprócz zwykłej mąki pszennej użyłam też mąki pełnoziarnistej. Dzięki temu ciasto jest zdrowsze i wcale nie ucierpiało pod względem smakowym.
Szarlotka przełożona jest ciastem z dwóch stron: na spodzie i na wierzchu. Nadzieniem są prażone jabłka z cynamonem i z odrobiną cukru.
Dosyć powszechne są w sprzedaży gotowe jabłka prażone w ok. litrowych słoikach – dla tych, którzy chcą w ekspresowym tempie przygotować szarlotkę to będzie idealne rozwiązanie. Z podanych proporcji wyjdzie duża blaszka <3
Składniki
Przygotowanie
Proporcya na 6-8 osób: 1/2 funta mąki, ćwierć funta świeżego, niesolonego masła i 2 całe jaja rozbić i wyrobić doskonale w zimnem miejscu, dodająć po trochu zimnej wody, wsypać 4 łuty miałkiego cukru, jeszcze raz wyrobić, następnie je rozwałkować niezbyt cienko, a przesypawszy mąką zwinąć. Wziąć rondelek lub foremkę okrągłą, wysmarować ją masłem, wyłożyć na spodzie i dookoła ciastem, potem ciasto obłożyć czystym papierem, a środek napełnić grochem surowym i tak piec przez pół godziny w gorącem piecu. Groch dlatego się kładzie w środek, aby ciasto nie popękało i nie opadło. Zanim się ciasto upiecze, przyrządzić jabłka sposobem wyżej podanym, a gdy ciasto gotowe wyrzucić groch i papier, formę napełnić jabłkami, przygotowanymi jak wyżej, posypać cukrem i wstawić na 5 minut do pieca. Ciasto kruche można też jednocześnie z jabłkami surowemi piec, ale ponieważ taka procedura bardzo długo trwa, a ciasto przechodząć kawasem z jabłek, często bywa zakalcowate, najlepiej więc przyrządzić każdą rzecz oddzielnie.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.