Tradycyjna szarlotka

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 60 minut
Liczba porcji 20
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kto nie ma słabości do domowej szarlotki? Najlepiej jeszcze takiej prosto z piekarnika i podanej z lodami <3 Uwielbiam szarlotkę niezależnie od pory roku. Uważam, że jest to wypiek, który idealnie wpisuje się w mroźną, zimową aurę jak i w ciepłe, słoneczne dni.

Kruche ciasto jest tutaj odrobinkę nietypowe: oprócz zwykłej mąki pszennej użyłam też mąki pełnoziarnistej. Dzięki temu ciasto jest zdrowsze i wcale nie ucierpiało pod względem smakowym.

Szarlotka przełożona jest ciastem z dwóch stron: na spodzie i na wierzchu. Nadzieniem są prażone jabłka z cynamonem i z odrobiną cukru.

Dosyć powszechne są w sprzedaży gotowe jabłka prażone w ok. litrowych słoikach – dla tych, którzy chcą w ekspresowym tempie przygotować szarlotkę to będzie idealne rozwiązanie. Z podanych proporcji wyjdzie duża blaszka <3

Tradycyjna szarlotka
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Proporcya na 6-8 osób: 1/2 funta mąki, ćwierć funta świeżego, niesolonego masła i 2 całe jaja rozbić i wyrobić doskonale w zimnem miejscu, dodająć po trochu zimnej wody, wsypać 4 łuty miałkiego cukru, jeszcze raz wyrobić, następnie je rozwałkować niezbyt cienko, a przesypawszy mąką zwinąć. Wziąć rondelek lub foremkę okrągłą, wysmarować ją masłem, wyłożyć na spodzie i dookoła ciastem, potem ciasto obłożyć czystym papierem, a środek napełnić grochem surowym i tak piec przez pół godziny w gorącem piecu. Groch dlatego się kładzie w środek, aby ciasto nie popękało i nie opadło. Zanim się ciasto upiecze, przyrządzić jabłka sposobem wyżej podanym, a gdy ciasto gotowe wyrzucić groch i papier, formę napełnić jabłkami, przygotowanymi jak wyżej, posypać cukrem i wstawić na 5 minut do pieca. Ciasto kruche można też jednocześnie z jabłkami surowemi piec, ale ponieważ taka procedura bardzo długo trwa, a ciasto przechodząć kawasem z jabłek, często bywa zakalcowate, najlepiej więc przyrządzić każdą rzecz oddzielnie.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.