Trójkąty francuskie z jabłkiem

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Najprostszy i najszybszy wypiek na świecie? To prawdopodobnie trójkąty z ciasta francuskiego napełnione prażonymi jabłkami. Przygotowanie zajmie Ci zaledwie 20 minut :)

Trójkąty francuskie wychodzą chrupiące, a nadzienie, które jest doprawione cynamonem i imbirem przyjemnie rozgrzewa. Idealny wypiek na śniadanie, na deser albo tak po prostu - do herbaty. Przygotowanie trójkątów z ciasta francuskiego zacznij od uprażenia jabłek. Nadzienie wykładane na surowe ciasto francuskie powinno być zimne, inaczej ciasto się rozpłynie.

Trójkąty francuskie najlepiej jest formować od razu na blaszce wyłożonej papierem. Dzięki temu nie musimy przenosić ciasta i wypiek wyjdzie pięknie!

Z podanych niżej proporcji wyjdzie ok 8-10 trójkątów francuskich.

Trójkąty francuskie z jabłkiem
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Ciasto francuskie rozwałkować cienko i podzielić na 2 podłużne części. Jedną połowę położyć na blasze wysmarowanej masłem, posmarować grubo marmeladą z jabłek, które należy wpierw posypać grubo cukrem i polać arakiem, przykryć drugą połową ciasta i wstawić do gorącego pieca na 20 minut. Po wyjęciu posypać grubo cukrem, pokrajać w kwadraty i podać na gorąco jako leguminę lub na zimno do herbaty.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
YG
Yolanda Grace
Piekne ma Pani zamilowanie i wierze ze wszystko co wychodzi spod Pani reki jest pyszne...
Awatar
Lena Gryszko
Bardzo dziękuję! <3
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.