Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Chaczapuri jest tradycyjnym daniem kuchni kaukaskiej. Kiedyś już się tutaj na blogu zachwycałam kuchnią gruzińską. Istnieje kilka odmian chaczapuri, wszystko zależy od regionu. To co natomiast łączy wszystkie rodzaje chaczapuri to ciasto drożdżowe i dodatek sera. W prezentowanym poniżej chaczapuri jest jeszcze jajko – które zapieka się w piekarniku do momentu, kiedy żółtko pozostaje jeszcze płynne.
Chaczapuri jest na tyle sycące, że spokojnie zaspokoi duży śniadaniowy głód albo nawet ten obiadowy. Jest to coś w rodzaju dobrze wszystkim znanej pizzy tyle, że z nadzieniem serowym i z dodatkiem jajka.
Inspiracją do odtworzenia przepisu była publikacja pt."Kaukasis" autorstwa Oli Hercules. Jest to zbiór tradycyjnych receptur uzbieranych podczas podróży po kaukaskich krajach. Bardzo lubię przepisy, które są autentyczne, bez udziwnień i to co mnie najbardziej urzekło w tej książce to fakt, że autorka praktycznie przy każdej recepturze umieściła zdjęcie sympatycznej gospodyni, która jest autorką danego przepisu. Tak też jest w przypadku tej receptury. Co ciekawe każda gospodyni ma swój sposób na tradycyjne wypieki i potrawy. Tak jak u nas z pokolenia na pokolenie przekazywane są przepisy na ulubione potrawy, tak w Gruzji też to obowiązuje. Wiadomo, że chaczapuri jest z pewnością tradycyjnym daniem, ponieważ w samym Tbilisi (stolica Gruzji) jest restauracja, która serwuje chaczapuri według receptury z 1914 roku. "Kaukasis" jest książką podróżniczo – kulinarną z wielkim naciskiem na tę kulinarną część. Polecam ją wszystkim, którzy poszukują nowych przepisów a jednocześnie lubią odkrywać autentyczne smaki.
Chaczapuri po dosłownym przetłumaczeniu to nic innego jak "chleb z twarogiem". Region Kaukazu jest pradawnym rejonem pszenicy i serowarstwa. Obcokrajowcy i turyści często zachwycają się właśnie chaczapuri a prawda jest taka, że jest to potrawa "dla uboższych". Kolejny raz sprawdza się to, że te potrawy, które są "najprostsze" to najbardziej nam smakują. Od 2011 roku receptura na tradycyjne chaczapuri została oficjalnie opatentowana.
Składniki
Przygotowanie
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.