Pączki pieczone

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 120 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 12
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Przyznajmy się otwarcie do tego, że każdy z nas ma słabość do dobrych wypieków. Czasami przechodząc obok witryny cukierni nie sposób się powstrzymać przed zakupem idealnego ciastka. Tak miałam podczas naszej krótkiej wizyty w Bratysławie. Kiedy zobaczyłam puchate pączki z karmelem i czekoladą, to wiedziałam, że będą moje! Dlatego dzisiaj na blogu jest przepis na mięciutkie pączki z dziurką.

To co różni te pączki od tych tradycyjnych to dwie rzeczy. Po pierwsze to są pączki z dziurką, tzw. amerykańskie albo po prostu donuty. Dodatkowo, te pączki są pieczone. W odróżnieniu do tych tradycyjnie smażonych w tłuszczu, te są zdecydowanie mniej kaloryczne. Jak smakowo wypadają takie pączki na tle tych dobrze nam znanych? Na tyle dobrze, że postanowiłam się podzielić tutaj tym przepisem :) Pączki są miękkie, puchate w środku i długo zachowują świeżość. Możesz je oblać roztopioną czekoladą i obsypać wiórkami, możesz oblać je karmelem i obsypać prażonymi orzechami albo możesz oblać je zwykłym lukrem zabarwionym na wybrany kolor. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia :) Z podanych niżej proporcji wychodzi ok 12 pączków.

Pączki pieczone
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Kwartę mąki rozczynić kwaterką mleka i łutem drożdży. Jak podrośnie dodać łyżkę masła, 4 jaja, zagnieść na stolnicy i dać jeszcze podrosnąć, potem rozwałkować, na blachę wysmarowaną masłem wyłożyć, a po wyrośnięciu dać na ciasto wiśni obranych z pestek, które przez godzinę były posypane cukrem i puściły z siebie sok. Wstawić w gorący piec, a po upieczeniu osypać grubo cukrem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
WL
Wieslawa Lisowska
super paczki
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.