Karmel

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Domowy sos karmelowy jest bajecznie dobry. Może się wydawać, że przygotowanie idealnego karmelu jest wyjątkowo trudne, jednak po wielu próbach mogę się śmiało podzielić radami. Od teraz karmel zawsze wychodzi!

Cała sztuka w przygotowywaniu sosu karmelowego to pilnowanie, aby ogień nie był zbyt mocny. Bardzo łatwo jest spalić karmel, jest wtedy prawie czarnego koloru i wyczuwalna jest charakterystyczna gorycz. Ile razy musiałam wylewać cały rozpuszczony cukier, bo wiedziałam już że nie odratuję karmelu! W każdym razie jeżeli wysypiesz na patelnię cukier to postaw ją na małym ogniu i cierpliwie czekaj, aż całość się rozpuści. Nie mieszaj i nic nie kombinuj, w końcu się rozpuści :) Wtedy dodajesz wodę i powstanie skorupka - to jest zupełnie normalne. Skorupka się rozpuści i teraz dodajesz śmietankę, to dzięki niej Twój karmelowy sos będzie delikatny w smaku i przypominał najlepsze krówki na świecie :)

Sos karmelowy przechowuję w szczelnie zamkniętych słoiczkach i w lodówce. Jeżeli jest zbyt zimny aby rozprowadzić go na naleśnikach czy cieście, to spokojnie go podgrzej - nie straci na smaku.

Karmel
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Kilka kawałków cukru namoczyć lekko w wodzie i włożywszy do suchego rondelka smażyć na ogniu tak długo aż się cukier zupełnie rozpuści i zrumieni na ciemno brązowy kolor, uważając aby się nie spalił bo wtenczas w smaku będzie gorzki. Gdy dostatecznie zrumieniony zalać zimną wodą zagotować chwilę aż się cała skorupka od spodu rozpuści i zlać do słoika lub flaszki i używać w miarę potrzeby.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
K
Karolina
Jest pewna niejasności w przepisie.... W opisie występuje słowo śmietanka, w składnikach słowo masło..... to jak to z tym jest? Co jest prawidłowe?
KM
Krystyna Mazur
Masa zrobiła się rzadka, ale po wsadzeniu do pojemniczka. Masa się wystudzila i jest gęsta😁
RB
Rozalia Bromboszcz
Niestety jest bardzo rzadki. Robiłam dokładnie wg przepisu.
E
Emil
miestety mi tak samo jak Tobie. Słaby przepis lub z błedami. Szkoda składników :(
KH
Karolina Handzlik
Świetny przepis, pierwszy raz wyszedł mi karmel idealny :D
MK
Marlena KP
Ile może stać w słoiczku?
Awatar
Lena Gryszko
Spokojnie 1-2 tygodnie :)
ZE
Zuzanna El
Nie wiem dlaczego wyszedł mi bardzo rzadki... po prostu woda😐
ZE
Zuzanna El
Lena Gryszko dziękuję, tak zrobię 😊
Awatar
Lena Gryszko
Musisz dłużej go potrzymać na patelni aż wyparuje, a jak się schłodzi to zgęstnieje i będzie taki jak na zdjęciach :)
MW
Marta Wieczorkowska
Czy mogę zastąpić śmietankę 30 % inna?
DK
Dominika Kramm
czy jak zawekuje to może nawet postać miesiąć ?
KW
Kinga Wesołowska
Jak na końcu dodaje masło, niby się miesza, ale potem mi się oddziela i zaczyna mi zasychac
EM
Eliza Majchrzak
A jak dodałam wody to się da uratować
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.