Bezy z kremem

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 120 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Rzadko kiedy spotykam osobę, które zdecydowanie stwierdzi, że zrobienie idealnej bezy jest łatwe. Nieraz widziałam jak doświadczone w kuchni osoby zaczynały się denerwować jak musiały przygotować bezę w nowym miejscu (korzystając z nieznanego im do tej pory piekarnika). Ja sama przeszłam trudną drogę w pieczeniu idealnej bezy. Zdradzę Ci sekret: kluczem do upieczenia wymarzonej bezy jest tak naprawdę piekarnik. A właściwie, to jak bardzo i jak dobrze go znasz.

Beza to nic innego jak ubite białka z dodatkiem cukru. Nic więcej! Łamigłówka zaczyna się w momencie kiedy wstawiasz bezy do piekarnika. Odpowiednia temperatura, odpowiednia wilgotność, odpowiedni czas suszenia - to wszystko decyduje o tym, jak wyjdzie Twoja beza. Istnieje cała masa receptur na idealną bezę: jedni pieką w stałej temperaturze, inni zmieniają termperaturę, jedni pieką przez kilkadziesiąt minut, a inni nawet przez 5 godzin. Pół żartem, pół serio, ale wydaje mi się, że łatwiej by nam wszystkim było gdyby każdy, kiedy podaje przepis na swoją bezę podawał też model piekarnika z którego korzysta 😃 Tak więc jeżeli za pierwszym, za drugim, a nawet i za piątym razem nie wyjdzie Ci beza, to nie dramatyzuj! ❤ Po prostu piecz kolejne bezy i manewruj z ustawieniami grzania 😃 A co z żółtkami? Lody ❤ Zrób najlepsze na świecie, domowe lody 😃 Na blogu znajdziejsz kilka przepisów, wybierz swój ulubiony smak i rób zapasy w zamrażalniku.

Krem
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Bezy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Ubić tęgą pianę z pięciu białek dosypując przy końcu po łyżce 1/4 kg cukru, wymieszać lekko, kłaść okrągłe kupki i wstawić do letniego pieca aby wyschły.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.