Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Rzadko kiedy spotykam osobę, które zdecydowanie stwierdzi, że zrobienie idealnej bezy jest łatwe. Nieraz widziałam jak doświadczone w kuchni osoby zaczynały się denerwować jak musiały przygotować bezę w nowym miejscu (korzystając z nieznanego im do tej pory piekarnika). Ja sama przeszłam trudną drogę w pieczeniu idealnej bezy. Zdradzę Ci sekret: kluczem do upieczenia wymarzonej bezy jest tak naprawdę piekarnik. A właściwie, to jak bardzo i jak dobrze go znasz.
Beza to nic innego jak ubite białka z dodatkiem cukru. Nic więcej! Łamigłówka zaczyna się w momencie kiedy wstawiasz bezy do piekarnika. Odpowiednia temperatura, odpowiednia wilgotność, odpowiedni czas suszenia - to wszystko decyduje o tym, jak wyjdzie Twoja beza. Istnieje cała masa receptur na idealną bezę: jedni pieką w stałej temperaturze, inni zmieniają termperaturę, jedni pieką przez kilkadziesiąt minut, a inni nawet przez 5 godzin. Pół żartem, pół serio, ale wydaje mi się, że łatwiej by nam wszystkim było gdyby każdy, kiedy podaje przepis na swoją bezę podawał też model piekarnika z którego korzysta 😃 Tak więc jeżeli za pierwszym, za drugim, a nawet i za piątym razem nie wyjdzie Ci beza, to nie dramatyzuj! ❤ Po prostu piecz kolejne bezy i manewruj z ustawieniami grzania 😃 A co z żółtkami? Lody ❤ Zrób najlepsze na świecie, domowe lody 😃 Na blogu znajdziejsz kilka przepisów, wybierz swój ulubiony smak i rób zapasy w zamrażalniku.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Ubić tęgą pianę z pięciu białek dosypując przy końcu po łyżce 1/4 kg cukru, wymieszać lekko, kłaść okrągłe kupki i wstawić do letniego pieca aby wyschły.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.