Makaroniki

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 95 minut
Czas gotowania 33 minut
Liczba porcji 12
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Makaroniki! Prawdziwe, francuskie i lekkie jak piórko ciastka... Jak zobaczyłam przepis z 1895r., to zamarłam. Czy to możliwe, żeby już wtedy makaroniki były znane? Myślałam, że jest to współczesny wymysł, ale nic bardziej mylnego! :) Skład makaroników jest prosty: białka, cukier puder i mielone migdały. Wydaje się, że to prosta sprawa. Kolejny błąd! Same czynności, które trzeba wykonać faktycznie są proste. Jednak obowiązują pewne zasady (wierzcie mi, przetestowałam kilka opcji :-).

Za pierwszym razem makaroniki mi nie wyszły. Zamiast lekkich opłatków migdałowych przypominały raczej ciekawej konsystencji ciastka. Wyciągnęłam nauczkę, przemyślałam sprawę i za drugim razem wyszło już idealnie :)

Poniżej zamieszczam oryginalny zapis przepisu z 1895r.

Makaroniki
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Krem cytrynowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Krem czekoladowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Funt migdałów słodkich i kilkanaście gorzkich wyłuskać i utłuc na massę, obsuszywszy je wprzód lekko w piecu. Tłukąc trzeba skrapiać białkiem żeby nie puściły oleju, a następnie zmieszać tę massę z funtem cukru, utrzeć razem w donicy, w końcu domieszać pianę z czterech białek, wymieszać, kłaść z tej massy kupki na opłastki lub wysmarowany woskiem papier, położyć na wierzch każdego paseczek cykaty lub smażonej pomarańczowej skórki, osypać grubo cukrem i wstawić z blachą do letniego pieca.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
M
Martyna
Czy białka z cukrem mają być ubite na sztywno tak jak do bezy?
K
King
Czy można dać mniej cukru?
TK
Teresa Kalinowska
Dobre, ale pracochlonne
AG
Adam Gierałtowski
Mi wyszły w większości choć niektóre popękały albo za bardzo się przylepiły do dna👍
KF
Krystyna Frankowska-Cepa
Piekłam według przepisu w tmp.150 stopni 13 min ale makaroniki zaczęły się rumienić, spód był za to klejący.
BR
Beata Rak
Ale piękne! Na pewno spróbuję tego przepisu ;) Umiejętność pieczenia makaroników jest na liście moich noworocznych postanowień.Pozdrawiam!
JN
Julia Nyszak
Ile wychodzi makaronikow z tej porcji
AG
Adam Gierałtowski
Mi wyszło 25😉
BB
Barbara Boleńska-Jesionka
super wyglądają i na pewno są smaczne
Awatar
Lena Gryszko
Teresa, najlepiej bez termoobiegu na 150 stopni :)
TL
Teresa Lejman
Lena Gryszko Jaka temperatura na termoobiegu
Awatar
Lena Gryszko
Są, są ❤️
JC
Julia Czapran
Nie wyszły. Przykleiły się do papieru do pieczenia a na gorze była pusta w środku skorupka. Co robic?
AP
Anna Przelicka
Prawdopodobnie za krótko ubijałaś białka.
MM
Milka Milka
A czy mielone migdaly w tej samej proporcji można zastąpic mąka migdałową????
AG
Aleksandra Grzankowska
Przepis jest super, zrobiłam w ciemnej wersji z kremem oreo
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.