Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Makaroniki! Prawdziwe, francuskie i lekkie jak piórko ciastka... Jak zobaczyłam przepis z 1895r., to zamarłam. Czy to możliwe, żeby już wtedy makaroniki były znane? Myślałam, że jest to współczesny wymysł, ale nic bardziej mylnego! :) Skład makaroników jest prosty: białka, cukier puder i mielone migdały. Wydaje się, że to prosta sprawa. Kolejny błąd! Same czynności, które trzeba wykonać faktycznie są proste. Jednak obowiązują pewne zasady (wierzcie mi, przetestowałam kilka opcji :-).
Za pierwszym razem makaroniki mi nie wyszły. Zamiast lekkich opłatków migdałowych przypominały raczej ciekawej konsystencji ciastka. Wyciągnęłam nauczkę, przemyślałam sprawę i za drugim razem wyszło już idealnie :)
Poniżej zamieszczam oryginalny zapis przepisu z 1895r.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Funt migdałów słodkich i kilkanaście gorzkich wyłuskać i utłuc na massę, obsuszywszy je wprzód lekko w piecu. Tłukąc trzeba skrapiać białkiem żeby nie puściły oleju, a następnie zmieszać tę massę z funtem cukru, utrzeć razem w donicy, w końcu domieszać pianę z czterech białek, wymieszać, kłaść z tej massy kupki na opłastki lub wysmarowany woskiem papier, położyć na wierzch każdego paseczek cykaty lub smażonej pomarańczowej skórki, osypać grubo cukrem i wstawić z blachą do letniego pieca.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.