Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Nic na to nie poradzę, że uwielbiam słodkości. Jestem z tych, którzy nawet zimą jedzą lody. Obawiałam się podejścia do przyrządzenia domowych lodów przede wszystkim dlatego, że nie posiadam nawet maszynki do ich wyrobu! Teraz, po przetestowaniu przepisu z czystym sumieniem polecam ich przyrządzenie – bez użycia maszyny! Lody są po prostu cudowne...
I jeszcze ciekawostka – Ci z Was, którzy jeszcze nie wiedzą - to tak się składa, że ukończyłam psychologię na Uniwersytecie SWPS. A jak psychologia, to dużo też było Freuda... Wiecie za jakim deserem przepadał Freud? Właśnie za lodami waniliowymi! Słodkiego, tłustego czwartku! :)
Składniki
Przygotowanie
Chcąc mieć lody wyborowe, trzeba na kwartę śmietanki brać 10-12 żółtek, funt cukru i pół laski wanilii. Śmietankę z wanilią pokrajaną w kawałki ugotować na wolnym ogniu - żółtka rozbić z pudrem w drugim rondlu, a gdy śmietanka się zagotuje, wlewać ją powoli w rondel z żółtkami, mieszając ciągle, aby się żółtka nie zwarzyły; potem rondel postawić na blasze i mieszając bez przerwy, uważać, aby się śmietanka nie zagotowała; Skoro tylko zacznie się podnosić, zestawić rondel z ognia, masę przecedzić przez gęste sit, wystudzić i wlać w maszynkę od lodów lub w puszkę, którą wstawić w kubełek, odbłożywszy na spodzie i dookoła drobno tłuczonym lodem, posypanym solą. W czasie kręcenia zbierać i przytrzymywać lody łopatką drewnianą. Chcąc podać lody do obiadu na większą ilość osób, trzeba je po ukręceniu włożyć w jedną formę większą lub w kilka mniejszych, które nakrywszy białym papierem, szczelnie zamknąć i zapakować w lód na pół godziny lub dłużej.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.