Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Trzymajcie się mocno, bo przed Wami mnóstwo czekolady <3 Biszkopt jest czekoladowy i został nasączony likierem czekoladowym. Torcik przełożony jest kremem czekoladowym, na samym wierzchu widzicie rozpuszczoną gorzką czekoladę, pralinki czekoladowe obtoczone w kakao i wiórki z mlecznej czekolady. Rozpusta dla zmysłów <3
Bazą do tego tortu był przepis z 1920 roku. Jednak poszłam o krok dalej: tak jak w oryginalnej recepturze upieczony biszkopt należało polać glazurą czekoladową, ja postanowiłam przełożyć torcik czekoladowym kremem, a jego pozostałości wykorzystać do zrobienia pralinek. Lista składników jest bardzo krótka <3
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
1/4 kg sklarowanego masła ucierać z dziesięciu żółtkami na pianę, dodać 1/4 kg cukru, 1/8 kg kakao w proszku, 12 dkg mąki i pianę z pozostałych białek. Wymieszać lekko i upiec w wolnym piecu. Po wystygnięciu oblać glazurą czekoladową.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.