Faworki II

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 50
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Dlaczego zdecydowałam się przetestować jeszcze jeden przepis na faworki? Otóż niektórzy z Was zadawali pytanie: gdzie te bąbelki w faworkach? I faktycznie, faworki z poprzedniego przepisu tych bąbelków nie mają. Są bardzo dobre, są chrupiące i lekkie, ale bez bąbelków.

Postanowiłam, że muszę znaleźć przepis, który te bąbelki zapewni :) Kucharz Warszawski z 1895r. przyszedł z pomocą i nie zawiódł.

Faworki II
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Utrzeć na śmietanę 2 łyżki świeżego masła, wbić po jednemu 15 żółtek i 10 łutów cukru, ucierać ciągle w donicy, wlać kieliszek araku, 6 łyżek kwaśnej śmietany, wsypać półtora funta mąki i rozetrzeć z całą masą. Potem wyłożyć ciasto na stolnicę, dodać jeszcze pół funta mąki i ugnieść ciasto, które ma być tak wolne, że zaledwie da się wałkować. Rozwałkować cienko, krajać kółkiem paski i kawałki, przewijać każdy kawałek i smażyć na gorącym szmalcu. Skoro się z jednej strony zrumienią przewrócić na drugą stronę, podsmażyć, wyjmować na półmisek i gorące posypywać grubo cukrem tłuczonym z wanilią. Faworki najlepiej smażyć w rądlu na niezbyt mocnym ogniu.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
AL
Aleksandra Leszczyńska
Jak robię faworki to zanim rozwałkuję ciasto, mocno je rozbijam wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Wtedy powstają pęcherzyki powietrza. Dużo siły to pochłania, ale warto :)
Awatar
Lena Gryszko
Hmm, no to faktycznie trzeba będzie się kiedyś skusić
AB
Alicja Błąkała-Konrad
Ja też tłukłam ciasto. Rzeczywiście duzo wysiłku to wymaga, ale pęcherzykow mialam dużo :)
Awatar
Lena Gryszko
Aleksandra, będę musiała w takim razie wypróbować opcję z wałkiem :D W żadnym przepisie nie było o tym ani słowa. Jestem ciekawa czy faktycznie będzie więcej pęcherzyków :)
SP
Sylwester Płotka
A czy na 1kg mąki może być 10 żółtek?
MG
Maria Gacek
A jak nie mam rumu w domu to co można zamiast tego dać?
MG
Maria Gacek
Barbara Dąbrowska dziekuje 😊
MG
Maria Gacek
To ile tej maki? 200g czy 150g?
AB
Agnieszka Barszczak
....widzieliście ile żółtek jest w oryginalnym przepisie??? 15!!!���
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.